Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Bami met Ray’s Saté en zoetzure komkommer
Rapper Donnie gaat vandaag samen met Hugo 2 recepten uit zijn kookboek maken, namelijk de saté van Ray en bami met dikke slierten!

Ingrediënten:

Bami:

  • 400 gr mie
  • Handje diepvries doperwten
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1-2 rode pepers
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 paksoi
  • Zonnebloemolie
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl laos
  • Handje taugé
  • 1 el ketjap
  • 1 tl sambal

Saté:

  • 500 gr kippendijenfilet
  • 2 tenen knoflook
  • Scheut zonnebloemolie
  • 5 el ketjap
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • Satésaus:
  • 250 ml kokosmelk of melk
  • 4 el pindakaas
  • 1 tl sambal Ketjap of sojasaus

Zoetzure komkommer:

  • 2 rode uien
  • 1 komkommer
  • ½ madame-jeanette
  • 50 ml witte wijnazijn of appelazijn
  • 3-4 el poedersuiker
  • Peper & zout  

Bereidingswijze:

Maak de zoetzure komkommer het liefst een dagje van te voren. Snijd hiervoor de rode in dunne partjes. Snijd de komkommer in halve maantjes en de madame-jeanette (zonder zaadlijst) grof. Los de poedersuiker op in de azijn en voeg een snuf peper & zout toe. Schep de komkommer, rode ui en madame-jeanette door het azijnmengsel en zet het zuur afgedekt in de ijskast.  

Voor Ray’s saté:
Snijd de kip in blokjes van ongeveer 2 cm en snipper de knoflook fijn. Meng voor de marinade de olie met de ketjap, sojasaus, gember-, uien-, paprika- en knoflookpoeder. Roer de knoflook en het kippenvlees door de marinade en laat de blokjes minimaal 15 minuten in dit badje dobberen. Hoe langer, hoe lekkerder. Week de satéprikkers in koud water zodat ze straks niet verbranden.   Rijg het kippenvlees aan de satéprikkers en gril de saté in een grillpan, op een contactgrill of op de barbecue op medium vuur gaar en goudbruin.  

Verwarm ondertussen de (kokos)melk in een pannetje met de pindakaas. Roer goed en maak het lekker met sambal en eventueel wat ketjap of sojasaus.  

Voor de bami:
Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de mie meteen na het afgieten na met koud water en zet apart.  

Laat de doperwten ontdooien. Pel en snipper de ui en knoflook. Verwijder de zaadlijsten van de peper(s) als extra pittig niet zo je ding is. Snijd de prei in ringen en spoel het zand eruit. Schil de wortel en snij in kleine blokjes. Snij de paksoi in repen.  

Zet de wok op hoog vuur met een scheut zonnebloemolie. Roerbak als de olie heet is alle groente behalve de taugé circa 6 minuten. Voeg de gemberpoeder, koriander, komijn en laos toe en roerbak nog 2 minuten. Doe de mie, taugé, ketjap, sambal en een scheutje water erbij en bak mee tot de bami mooi glimt en de mie is opgewarmd. Maak het lekker met eventueel nog wat extra ketjap en sambal. Serveer met de zelfgemaakte zoetzure komkommer en de bami.  

Tip: Bami is ook perfect om restjes groente in te verwerken, kies dus vooral wat je in huis hebt en vul aan met wat je lekker vindt. En als je het lekker makkelijk wil, neem je een bamigroentepakket.  

Eet smakelijk!

 

’’Dit recept is afkomstig uit Donnie’s Kookboek van Donald Scloszkie.’’

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.