Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Drie soorten pita bruschetta
Bruschetta van pita's met een knipoog naar het Midden-Oosten.

Voor 6 personen  

Ingrediënten: 

  • Bruschette :
    3 pita's
    1 teen knoflook
    Extra vergine olijfolie   

  • Topping 1: Tomaat en verse basilicum:
    350 gr rijpe trostomaten
    1 kleine rode chilipeper
    3 tenen knoflook
    8 takjes verse basilicum
    Extra vergine olijfolie  

  • Topping 2: Hüttenkäse met za'atar:
    200 gr hüttenkäse
    6 tl za’atar
    Extra vergine olijfolie  

  • Topping 3: Gepofte knoflook, gekaramelliseerde ui en champignons:
    2 kilo uien
    1 el balsamico
    1 mandje knoflookbolletjes
    Extra vergine olijfolie
    500 gr witte champignons
    2 el knoflookolie
    Scheut Campari
    6 takjes tijm  

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op zijn heetste stand en zet de grill aan. Rooster de pita's kort in de broodrooster zodat ze bol gaan staan. Halveer met behulp van een scherp mes de pita’s over de lengte. Kwast de rulle kant in met olijfolie en leg ze met die zijde naar boven vlak onder de grill. Haal de pita's uit de oven uit ze mooi lichtbruin zijn.  
Halveer het teentje knoflook. Wrijf met de snijkant zachtjes over de nog hete pita's. Besprenkel met olijfolie. Serveer meteen.  

Verwijder de zaadjes van de tomaten en snijd in kleine blokjes. Hak het rode pepertje, zonder zaadlijsten, fijn. Hak 2 teentjes knoflook zo fijn mogelijk of wrijf glad in een vijzel. Pluk de blaadjes basilicum van de takjes en hak grof. Meng alles met een royale scheut olijfolie in een kommetje en breng op smaak met flink wat zout en versgemalen peper. Dek af en zet minstens 30 minuten weg, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.    

Besmeer de bruschette met hüttenkäse. Strooi er flink wat za'atar overheen en besprenkel met goede olijfolie. Serveer direct.  

Verhit voor de gekaramelliseerde uien olijfolie in een grote pan en fruit daarin de uien, aldoor roerend, op hoog vuur in 10 minuten glazig. Ze mogen niet bruin kleuren. Draai het vuur laag en voeg 1 eetlepel zout toe. Voortdurend roeren is nu niet meer noodzakelijk. Schep elke paar minuten de uien om met een pannenlikker. Als de uien beginnen vast te koeken, schraap de aanbaksels dan los met een houten spatel. Voeg na ongeveer anderhalf uur, als de uien beginnen te kleuren, de balsamico toe. Zet het vuur een tikkie hoger. Wanneer de uien bruin kleuren en bij het roeren aan elkaar blijven kleven, zijn ze optimaal gekaramelliseerd. Dit duurt zeker twee uur. Bewaar de uien in een gesteriliseerde weckpot. In de ijskast blijven ze weken goed.  

Verwarm voor de gepofte knoflook de oven voor op 190 graden. Snijd de onderkant van de knoflookbolletjes af. Besprenkel de afgesneden kant met olijfolie. Verpak de bolletjes in aluminiumfolie en pof 45 minuten in de oven. De knoflook is perfect als hij glazig, maar niet bruin is en loskomt van de schil.  

Veeg de champignons schoon met een stuk keukenpapier en snijd in kwarten. Bak de champignons op hoog vuur in de knoflookolie. Voeg een flinke snuf zout toe. Blus na 10 minuten af met Campari. Bak nog even door, totdat het meeste vocht is verdampt. Laat de champignons een uur of langer marineren in een afgesloten bakje met flink wat afgerispte tijmblaadjes en een scheut olijfolie. Breng op smaak met versgemalen witte peper en eventueel wat extra zout.  

Besmeer de pita bruschette met gepofte knoflook en daarna met de gekaramelliseerde uien. Beleg met de paddenstoelen. Serveer direct.  

Eet smakelijk!  

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.