Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Gegrilde avocado met matboecha en pitachips
Een Oosterse pitachips + dip met gegrilde avocado.

Ingrediënten:

Matboecha

  • 3 rode paprika’s
  • 2 kilo trostomaten
  • Olijfolie
  • 6 grote tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 á 2 tl suiker
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)  

Pitachips

  • 4 pita’s
  • 6 el za’atar
  • Extra vergine olijfolie  

Nog nodig:

  • 4 rijpe avocado’s
  • olijfolie
  • 1 limoen  

Bereidingswijze:

Rooster de paprika’s boven open vuur of als je geen gasfornuis hebt, onder de grill. Doe de paprika’s als ze zijn zwartgeblakerd, in plastic zakjes en laat afkoelen. Ontvel de paprika’s onder de koude kraan en verwijder de steel en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in reepjes. 

Breng een pan water aan de kook. Kerf de tomaten in en blancheer in kokend waren 20-30 seconden. Laat schrikken onder de koude kraan en ontvel. Snijd de ontvelde tomaten in grove stukken.  

Verhit een scheut olijfolie in een afsluitbare zware braadpan. Fruit de knoflook met de chilipeper, paprika en komijnpoeder 1-2 minuten. Voeg daarna de tomaten, paprika's, suiker, tomatenpuree en 2 theelepels zout toe. Laat afgedekt 1 uur op laag vuur smoren. Haal daarna de deksel eraf en laat nog zeker 1 uur indikken tot een gebonden saus. Roer af en toe. Proef de matboecha nadat die is afgekoeld en breng eventueel verder op smaak met zout, peper en suiker. In de koelkast blijft matboecha minstens twee weken goed.  

Rooster de pita’s kort in de broodrooster, zodat beide helften loskomen en je ze gemakkelijker over de lengte kan halveren. Verhit een gietijzeren grillpan op hoog vuur. Smeer de rulle zijdes van de pitahelften in met olijfolie. Bestrooi met za’atar en druk aan. Leg de pita’s met hun geoliede kant op de groeven. Een minuutje moet genoeg zijn. Snijd in punten en laat afkoelen.  

Zet een grillpan op hoog vuur en laat gloeiend heet worden. Halveer de avocado's, verwijder  de pit en besprenkel het vruchtvlees met olijfolie. Gril de avocado’s circa 1 minuut, totdat mooie zwarte grillstrepen ontstaan. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met nog wat olijfolie. Serveer met een partje limoen, pitachips en een klein schaaltje matboecha.  

Eet smakelijk!

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.