Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Ham di pasku

Ingredienten:

Ham:

  • Gerookte ham met bot
  • 10 kruidnagels
  • 3 stengels verse tijm
  • 3 lente uitjes

Glaze:

  • 250 ml ananassap
  • 90 gr bruine basterdsuiker
  • 10 kruidnagels
  • 1 el sinaasappelmarmelade
  • 1 el geraspte gember
  • 2 el honing
  • Snufje kaneel

Versiering:

  • 1 blikje ananas uit blik
  • Rode maraschino kersen
  • Kruidnagels  

Nog nodig:

  • Braadslede met rooster
  • Aluminiumfolie
  • Garde
  • Stokers  

Bereidingswijze:

Kook de ham in een grote pan. Zet de ham eerst in de pan en top die af met water. Stop 10 kruidnagels in het water en 3 stengels tijm en 3 lente uitjes, gebroken in stukken. Laat dit borrelen voor een half uur. Neem het eruit, laat uitlekken en dep het droog.  

Doe de ham op een braadslede met rooster. Stop de ham in met aluminiumfolie, als een soort pakketje. Zorg ervoor dat de ham er helemaal in wordt ingewikkeld. 20 minuten per halve kilo, dus bij de gemiddelde ham ongeveer 2,5 uur. Voeg wat water in de ovenschaal. Houd in de gaten dat je een paar keer meer water zal moeten toevoegen tijdens het braden. Braad de ham bij 175 graden Celsius in de oven.  

Glaze

Verwarm de ananassap in een steelpannetje en voeg de bruine basterdsuiker toe. Voeg ook de geraspte gember, de kruidnagels en de marmelade toe. Meng met een garde. Voeg als het is opgelost is ook de honing en een snufje kaneel toe. Laat het een minuut verwarmen met een garde tot alles is opgelost. Breng het aan de kook en laat het daarna op een medium vuur zachtjes koken, zodat het wat reduceert voor ongeveer 5 minuten.  

Haal de ham uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Verwijder de huid, maar laat het vet zitten. Bestrijk de ham in met de glaze met behulp van een kwast. Steek de kruidnagels in de ham en volg een lijn. Versier het vervolgens met de ananasschijven, maak gebruik van stokers. Je kan eventueel maraschino kersen in de schijven doen.  

Bestrijk nu weer een laag glaze over de ham met de kruidnagels en de ananas. Na 10 minuten bakken haal je de ham eruit en bestrijk je nog een laag glaze over de ham heen. Dit herhaal je nog 1 keer. Nu kan de oven hoger worden gezet naar 230-260 graden Celsius. Dit is belangrijk om de ham wat meer te bruinen en de glaze echt te laten kristalliseren. Laat het daarna 10 minuten rusten voordat je het serveert. Serveer met cranberrycompote.  

Eet smakelijk!

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.