Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Hele zalmzijde met venkel, citroen & waterkers-misomayo
Vandaag maakt Hugo een feestelijk recept uit het Home Sweet Home Xmas boek van Yvette van boven. Schuif maar aan!

Voor 6 personen  

Ingrediënten:

Zalmzijde:

  • 1 hele (wilde, Alaska) zalmzijde (1 kilo)
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 citroen, in flinterdunne schijfsel, hak de toppen
  • 2 tl roze peperbessen of gemailen 4-seizoenenpeper
  • Plensje witte wijn

Waterkers-misomayo:

  • Handvol waterkers
  •  4 el citroensap
  • 2 tl witte miso of scherpe mosterd
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 eidooiers
  • 1 tl (dijon)mosterd
  • Ca. 300 ml zonnebloemolie

Gebakken aardappeltjes:

  • 800 gr roseval aardappeltjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Rozemarijn
  • Zout en peper
  • Olijfolie  

Voorbereiding:

 Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan: de groenten gesneden bij elkaar in een schaal. De toppen in een schaaltje ernaast. Bewaar in de koelkast tot gebruik.  

Maak de mayo. Maal de waterkers met de eidooiers, het citroensap en de miso in een blender glad, voeg eventueel ietsje zout en peper toe. Miso is ook zout, dus pas daarmee op. Giet de olie erbij in een dunne straal, al draaiend op de laagste stand. Zo voorkomt u dat de mayonaise gaat schiften. Wanneer de mayonaise smaak in balans is: soms moet er meer zout bij, soms alleen wat citroensap. Zet de misomayo koud en afgedekt weg in de koelkast tot gebruik.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180 graden.  
Was de aardappeltjes en verwijder eventuele oneffenheden. Dep ze droog met een keukenpapiertje en snij de aardappeltjes in partjes. Verdeel de partjes over een bakplaat bekleed met papier.  

Plet 2 knoflooktenen met de platte kant van je mes en leg deze tussen de aardappeltjes. Verdeel wat rozemarijn tussen de aardappels en druppel er wat olijfolie overheen. Bestrooi het geheel met peper en zout. Bak de roseval aardappeltjes in 30 – 35 minuten goudbruin in de oven.  

Bedek een bakplaat met twee elkaar goed overlappende vellen aluminiumfolie. Laat de randen overhangen. Leg er een vel bakpapier op. Bestrijk met olijfolie. Leg de zalmzijde erop. Bestrooi met zout en verdeel de citroen- en venkelschijfjes erover. Besprenkel met witte wijn en gekneusde roze peperbessen.  

Leg er nog een vel bakpapier op en dek af met meer aluminiumfolie. Vouw de randen goed dicht en iets omhoog, zodat er niets uit kan lekken.  

Zet de bakplaat in de oven en bak achttien tot twintig minuten, of tot de kerntemperatuur maximaal vijftig graden aanwijst.  

Serveer de hele zalm bestrooid met venkeltoppen en gebakken aardappelen met de mayo in een schaaltje ernaast.

Eet smakelijk!

 

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Home Sweet Home XMAS' van Yvette van Boven.'

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.