Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Hugo’s salade voor Caroline: met asperges, bloedworst en appel salsa
Speciaal voor Caroline maakt Hugo een maaltijdsalade met een van haar favoriete ingrediënten: Bloedworst. Niet alleen lekker in de herfst, maar ook in deze frisse salade met asperges, appel salsa en dragon

 

Ingredienten:

  • 1 recept appel salsa
  • paar eetlepels dragon vinaigrette
  • 100 g spekblokjes
  • 4 dikke plakken bloedworst (2 a 3 centimeter)
  • laagje bloem
  • 1 grote kropsla
  • 1 venkel
  • 1.5 kg witte asperges, gegaard (zie bereiding onderaan)

Ingredienten appel salsa:

  • 1 groene appel (zoals Granny Smith)
  • 2 sjalotjes
  • 2 eetl. Witte balsamico azijn
  • ¼ bosje peterselie
  • ½ bosje bieslook
  • 2 eetl. Olijfolie

Ingredienten dragon vinaigrette:

  • ½ eetl. Dijon-mosterd
  • ½ eetl. Citroensap
  • ½ eetl. Witte balsamico azijn
  • ½ bosje dragon
  • 100 ml goede kwaliteit olijfolie

Ook nodig:

mandoline

Bereidingswijze: 

Begin met het maken van de salsa en vinaigrette.

Snijd voor de salsa de appel met schil in zo klein mogelijke blokjes. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk en meng met de appel. Voeg de azijn toe. Hak de peterselie en de bieslook fijn en meng samen met de olijfolie door de appel. Breng op smaak met peper en zout.

Doe voor de vinaigrette de mosterd, citroensap, azijn en dragon in de beker van de staafmixer. Mix met de staafmixer door elkaar. Voeg nu in een dunne straal de olie toe terwijl de staafmixer maalt. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker en mooier de vinaigrette zal worden.

Verwarm een koekenpan en bak hierin de spekjes krokant. Je hoeft geen olie of boter te gebruiken. Schep de spekjes zodra ze krokant zijn uit de pan en voeg een klont boter toe aan het bakvet. Wentel de bloedworst door de bloem en bak in de pan aan beide kanten bruin en krokant.

Was ondertussen de kropsla en scheur in stukken. Snijd de venkel op de mandoline in flinterdunne plakken en snijd de asperges in stukjes van +/- 5 centimeter lang. Meng de sla, venkel en asperges door elkaar. 

Verdeel de sla over de borden en besprenkel met de vinaigrette. Verdeel er de spekjes over. Leg een plak bloedworst bovenop elk bord sla en verdeel hierover de appel salsa.

Bereidingswijze asperges:

Om de asperges makkelijk te kunnen schillen leg je ze een half uur in een bak met koud water. Doordat ze zich nu vol kunnen zuigen met water worden ze stevig en daarmee makkelijker te schillen. 

Begin met het schoonmaken van de asperges. Snijd hiervoor 2 centimeter van de onderkant af en schil de asperges rondom goed met een dunschiller. Om te voorkomen dat de asperges tijdens het schillen breken kan het handig zijn ze te schillen op een omgekeerde steelpan. Leg de asperge plat op de omgekeerde steelpan en draai rond terwijl je de asperges schilt. De kopjes van de asperges hoeven niet geschild te worden. Bewaar de schillen om later bijvoorbeeld een aspergesoep mee te maken. 

Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg voldoende zout en eventueel foelie toe. Leg de asperges in het kokende water. Breng het water terug aan de kook en laat de asperges 4 (voor dunne asperges) tot 6 (voor dikke asperges) minuten zachtjes koken. Haal dan de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 à 20 minuten in het kookvocht, met de deksel op de pan, liggen tot ze beetgaar zijn. Haal ze met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek. Bewaar het kookvocht om samen met de bewaarde schillen een soep te maken. 

Delen
Recepten
Kip met gemberbier-soja dressing en een frisse salade
Dit kiprecept uit ‘Midnight Chicken’ van Ella Risbridger maakte Hugo eerder dit seizoen ook al, maar was direct favoriet van Caroline. Speciaal voor Caroline’s laatste uitzending 5 Uur Live maakt Hugo deze overheerlijke drumsticks nog een keer, samen met een frisse salade.
Recepten
Crème brûlée met pure chocolade, dadel, rozenwater en granaatappel
Hidde deelde zijn recept voor crème brûlée met Mounir Toub en hij maakte een variatie op de klassieke variant. Vandaag kookt Hidde dat recept en maakt hij crème brûlée met pure chocolade, dadel, rozenwater en granaatappel. Dit recept is afkomstig uit het kookboek Lekker Arabisch
Recepten
Asperges met gegrilde boleten en venkel en snelle bearnaisesaus
Hugo presenteert vandaag zijn eigen krat vol mooie Nederlandse producten. Hij kookte daaruit asperges met gegrilde boleten en venkel en snelle bearnaisesaus.
Recepten
Auberginecarpaccio
Jigal maakt een gerecht met zijn favoriete groente: de aubergine. Hij laat zien hoe divers deze groente is met auberginecarpaccio.
Recepten
Patrick’s favoriete Italiaanse pasta
Omdat het alweer de laatste week van het seizoen is maakt Hugo de hele week de favoriete vakantiegerechten van Daphne, Patrick en Caroline. Vandaag maakt hij een gerecht voor Patrick: Italiaanse Pasta! Deze recepten komen uit ‘Home Made Basics’ van Yvette van Boven.
Recepten
Thaise mihoensalade met knoflookgarnalen
London maakt een frisse mihoensalade met een Thaise dressing en kleurrijke groente.
Recepten
Manti
Hugo maakt het favoriete gerecht van Daphne: Manti. Deze traditionele Turkse deegkussentjes zijn gevuld met gehakt en worden geserveerd met een lekkere, maar simpele yoghurtsaus.
Bekijk meer
Meer bekijken
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.