Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Kip Mole
Een bijzonder & spicy kipgerecht met mole poblano!

Voor 4 personen 

Ingrediënten:

Mole:

  • 5 el gemalen of 5 gedroogde anchopepers
  • 1 kleine ui in blokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 tl kaneel, gemalen kruidnagel, -oregano, -komijn, -koriander en anijs
  • 55 gr amandelen
  • 2 tomaten, schil verwijderd en in blokjes gesneden
  • 40 gr gewelde pruimen of rozijnen zonder pit
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 tl zout
  • Vers gemalen peper
  • 250 ml water
  • 30 gr gesmolten pure chocolade (minimaal 78 procent)  

Kip:

  • 4 biologische kippenpoten
  • 2 kaneelstokjes
  • 375 ml witte wijn
  • 1 kleine ui in blokjes
  • 300 gr basmati rijst  

Bereiding:

Wanneer je hele gedroogde Anchopepers gebruikt – dit heeft de voorkeur, maar ze zijn niet altijd makkelijk verkrijgbaar - haal dan de zaadlijsten eruit en week ze 30 minuten in heet water. De pepers moeten in zijn geheel ondergedompeld zijn. Als ze zacht zijn, pureer de pepers met een staafmixer. In het geval je geen gedroogde pepers kunt vinden, dan volstaan 5 eetlepels gemalen Anchopepers ook.  

Fruit in een kleine pan de ui in olijfolie, tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe en laat deze ongeveer een minuut meebakken. Voeg dan de kruiden toe, terwijl je blijft roeren, en laat het geheel nog 30 seconden bakken. De kruiden mogen niet verbranden. Doe het kruidenmengsel met ui en knoflook bij de chili pasta of poeder en voeg de amandelen, tomaten, pruimen, sesamzaadjes, zout, peper, water en gesmolten chocolade toe en pureer het geheel tot een gladde schenkbare saus. Doe er eventueel nog extra water bij. Bewaar de mole in de koelkast tot je hem nodig hebt.    

Bak de kippenpootjes in een koekenpan in 30 minuten goudbruin. Regelmatig omkeren. Verwijder de kippenpootjes uit de pan en fruit de ui tot hij zacht en glazig is. Doe een scheutje witte wijn erbij en maak met een houten spatel de vastgekleefde restjes kip los van de bodem van de pan. Leg de stukken kip terug in de pan bij de ui en voeg 2 kaneelstokjes toe. Voeg genoeg water of wijn (of een mix van deze twee) toe in de pan totdat de kippenpoten bijna bedekt zijn. Doe een deksel op de pan en laat het geheel een tijdje sudderen tot de kip mals is. Haal de kippenpoten uit de pan en doe deze in een vuurvaste ovenschaal. Besmeer de kip ruim met de mole en zet de schaal 30 minuten in de oven op 180 graden. Keer de kippenpoten na 15 minuten een keer om. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de kippenbouten met de rijst en vers gemaakte mole.  

Eetsmakelijk!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.