Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Labneh met gegrilde bietjes, pistache, barberries en sumac
''Dit is bijna een soort groentegerecht en een lust voor het oog. Een grote hit als ik kook in Beiroet voor een à la minute dinnerparty. Romige labneh, zoete aardse biet, zuurzoete granaatappelmelasse en knapperige notige pistache.'' Jigal maakt dit veelzijdige gerecht vandaag uit koekboek Beiroet.

Labne is de romigheid van het Libanese leven. Je staat ermee op en met een beetje geluk ga je er ook mee naar bed. Het hoort bij het flatbread voor het ontbijt, maar ook op de mezzetafel, of in een sandwich. Labne is dikke uitgelekte yoghurt met zout. In Beiroet koop je hem gewoon kant-en-klaar. Labne eet je naturel of bestrooid met za’atar en met wat olijfolie.

Ingrediënten voor 1 kg Labne:

  • 1 kg Griekse, boeren- of geitenyoghurt
  • Zout
  • Schone kaasdoek of theedoek

Bereidingswijze:

Roer de yoghurt los met wat zout. Labne mag best zoutig worden, maar ook weer niet te. Proef dus goed. Schep de gezouten yoghurt in een schone doek (dat mag een fancy kaasdoek zijn, maar ook een oud schoon T-shirt). Hang de doek met yoghurt op aan een haak of leg hem in een zeef. Laat een paar uur uitlekken tot een dikke tot heel dikke labneh. Wil je labneballetjes maken? Laat de yoghurt dan op een koele plek 2 dagen uitlekken.

Voor 4-6 personen :

Labneh met gegrilde bietjes, pistache, barberries en sumac  

Ingrediënten:

  • 3 mooie bietjes
  • Olijfolie
  • Granaatappelmelasse
  • 3 el pistachenootjes
  • 300 gr labneh
  • 2 el barberries
  • 1 el sumak  

Bereidingswijze:

Pof de bietjes in de schil in een hete oven enkele uren tot ze zacht zijn. Pel ze, snijd in partjes en meng met wat olijfolie, zout en granaatappelmelasse. Rooster de pistache en hak grof. Spreid de labneh uit over een mooie ronde of ovale schaal. Verdeel de bietjes er mooi over, bestrooi met de pistache, barberries en sumak. Besprenkel rijkelijk met granaatappelmelasse en olijfolie.    

 

Dit recept is afkomstig uit 'Beiroet' van Merijn Tol. 

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.