Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Last minute culi kerstcadeaus

Ingredienten:

Dronken olijven:

  • 20 rode en groene Cerignola-olijven
  • 275 ml gin
  • 6 reepjes citroenschil (alleen ‘t gele gedeelte)
  • 60 ml droge vermout
  • 2 el vers limoensap

Cranberry chutney: 

  • 50 gr gedroogde abrikozen
  • 25 gr gedroogde dadels
  • 25 gr gele rozijnen
  • 1 appel (geschild, ontpit en in kleine blokjes gesneden)
  • 1 stuk (2x5x2 cm) gemalen gember
  • 100 gr kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
  • 250 ml water
  • 300 gr verse cranberries
  • 2 takjes koriander, gesneden
  • 3 kruidnagels
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • Gedroogde rode pepervlokken, naar smaak
  • Zout, naar smaak

Sinaasappelmarmelade:

  • 3 perssinaasappels (schoongeboend)
  • 1 rode grapefruit (schoongeboend)
  • 1 citroen (schoongeboend)
  • 200 gr suiker
  • 400 gr geleisuiker (pak 1 kg)  

Bereidingswijze:

Dronken olijven

Combineer alle ingrediënten en 1 kop water in een grote pot en breng aan de kook. Schud het geheel daarna goed en laat minstens 2 uur laten afkoelen. Verdeel over kleinere weckpotten en serveer met kaas, worst en vers brood. Tot 2 weken gekoeld bewaren.  

Cranberry chutney:

Breng in een steelpan de gedroogde abrikoos, dadels, rozijnen, blokjes appel, gemalen gember, kokosbloesemsuiker en het water aan de kook en laat het geheel 5 minuten sudderen.  

Voeg daarna hieraan de verse cranberries, koriander, kruidnagels, kaneel, sinaasappelschil, rode pepervlokken en het zout  toe en laat de pan 10 minuten op laag vuur staan (regelmatig doorroeren)  

Serveer de chutney koud of warm in een mooi weckpotje voor bij de kaas, worst en vers brood.  

Sinaasappelmarmelade:

Schil het fruit met een dunschiller en snijd de schilletjes in zo dun mogelijke reepjes. Breng in een pan 500 ml water met de suiker aan de kook en voeg de schilletjes toe.   Kook 25 minuten op niet te hoog vuur. Giet af door een zeef en bewaar de schilletjes. Snijd met een scherp mes de witte schil en het witte vlies van het vruchtvlees. Dit gaat het makkelijkst als je het fruit, net zoals een appel, in een ronddraaiende beweging schilt.  

Snijd het vruchtvlees in stukjes en doe deze met de geleisuiker in een pan. Breng aan de kook en kook het fruit op laag vuur 15 minuten. Pureer het vervolgens met de staafmixer. Zet een zeef op een pan en schenk de vruchtenpuree door de zeef. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht en vruchtvlees door de zeef. Gooi de achterblijvende harde stukjes en pitten weg. Roer de schilletjes door de vruchtenpuree. Breng het geheel nog enkele minuten aan de kook en schenk de marmelade in de schoongemaakte jampotten.  

Draai de deksel erop en zet ze 5 minuten ondersteboven. Laat afkoelen. Serveer in weckpotjes met kaas, worst en vers brood.  

Eet smakelijk!

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.