Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Limburgs zuurvlees met frieten
Speciaal voor Jon van Eerd kookt Hugo Limburgs Zuurvlees met verse frieten.

Ingrediënten voor het zuurvlees:

  • 3-4 uien
  • 1 kilo magere runderlappen
  • 200 ml witte wijnazijn
  • 200 ml water
  • Versgemalen peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 tl  jeneverbessen
  • 3-4 takjes tijm
  • Boter, om te bakken
  • 2 el olijfolie
  • 4-5 el appel-perenstroop
  • 4 plakjes peperkoek in blokjes gesneden

Ingrediënten voor de frieten:

  • Arachideolie, om te frituren
  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • Mespunt zeezout
  • Nog nodig: thermometer

Bereidingswijze:

Snijd het vlees in blokjes van 2 bij 2 centimeter en wrijf die goed in met zout en peper. Doe het vlees in een kom en voeg de azijn, water, laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbes en tijm toe. Roer alles goed om en dek af. Zet alles minimaal een nacht in de koelkast om te marineren. Haal het vlees daarna uit de marinade en dep het droog. Bewaar de marinade.

Pel de uien, halveer ze en snijd ze in halve ringen. Bak het vlees in een grote pan met dikke bodem rondom bruin in een flinke klont boter en een scheut olijfolie. Bak de uien in een koekenpan glazig. Voeg bij het vlees. Schep alles goed om en voeg dan de appel-perenstroop, peperkoek, het marinadevocht en een flinke scheut water erbij.

Laat alles op een laag vuur minimaal 2 uur zachtjes stoven (met de deksel erop). Kijk af en toe onder de deksel, want het mengsel mag niet aanbranden.

Verwarm ondertussen in een frituurpan (of friteuse) olie tot 140 ºC. Boen de aardappels schoon en schil de aardappels. Snijd ze in frietvorm door eerst de aardappel over de lengte in plakken van circa 1 centimeter te snijden en vervolgens deze plakken in repen van 1 bij 1 centimeter te snijden. Spoel de friet in ruim water enkele malen om zoveel mogelijk zetmeel kwijt te raken (daar worden ze lekker knapperig van). Goed droogdeppen. Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier. Friet in kleine porties 7 minuten voorbakken, zodat ze gaar worden maar nog niet kleuren. Laat de frites goed uitlekken in het vergiet. Verhit de olie tot 180 ºC. Frituur de friet in kleine porties ca. 3 min tot ze goudbruin en krokant zijn. Frites met schuimspaan in warme schaal scheppen, met zeezout bestrooien en een paar keer omschudden.

Serveer de verse friet met het zuurvlees.

Eet smakelijk!

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.