Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Proefkoken
Aardappelgratin
Het perfecte bijgerecht!

Ingrediënten, voor een grote schaal: 

  • 2 tenen knoflook 
  • 25 gr roomboter 
  • 1 kilo vastkokende aardappels 
  • 1 grote venkelknol 
  • 200 ml room 
  • 200 ml volle melk 
  • 1 bolletje nootmuskaat 
  • 75 gr Gruyère kaas, geraspt 

Ook nodig: rasp, ovenschaal 

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Pel en halveer de knoflooktenen. Wrijf de ovenschaal flink in met de snijvlakken van de knoflooktenen en vet daarna in met de helft van boter. Schil en was de aardappels en snijd of schaaf in dunne plakjes, ongeveer een ½ cm dik, met een mandoline of kaasschaaf. Snijd ook de venkel in dunne plakjes. Roer in een grote kom de slagroom en melk door elkaar. Rasp de nootmuskaat boven het mengsel en voeg naar smaak toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Voeg de aardappelplakjes en venkelplakjes toe en schep enkele malen voorzichtig om, zodat alle plakjes met room zijn bedekt. Leg de aardappelplakjes en venkelplakjes dakpansgewijs in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel erover. Bestrooi de aardappelen met kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover.

Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in 40- tot 50 minuten goudbruin en gaar worden.

Eet smakelijk! 

Wil je het onderstaande boodschappenlijstje downloaden? Klik met je rechtermuisknop op de afbeelding en kies voor 'opslaan als'. Sla de afbeelding op op de gewenste locatie. 

 

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.