Acties

Dit wist je nog niet over waterpompen

We houden ons tegenwoordig steeds meer bezig met duurzaamheid. Dat is niet alleen goed, maar ook essentieel voor een betere wereld met een gezond klimaat. Als je je al een keer hebt verdiept in het verduurzamen van een woning, heb je ongetwijfeld eens gehoord van een warmtepomp. Dit is namelijk een duurzame vervanger voor de traditionele cv-ketel. Ben je nog niet helemaal op de hoogte van de voordelen en mogelijkheden van een warmtepomp? Lees dan onderstaande 5 weetjes eens door!

We houden ons tegenwoordig steeds meer bezig met duurzaamheid. Dat is niet alleen goed, maar ook essentieel voor een betere wereld met een gezond klimaat. Als je je al een keer hebt verdiept in het verduurzamen van een woning, heb je ongetwijfeld eens gehoord van een warmtepomp. Dit is namelijk een duurzame vervanger voor de traditionele cv-ketel. Ben je nog niet helemaal op de hoogte van de voordelen en mogelijkheden van een warmtepomp? Lees dan de 5 onderstaande weetjes eens door!  

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Voordat je verder gaat, is het handig om te weten wat een warmtepomp precies is en hoe het werkt. Simpel gezegd is het een apparaat dat energie uit zijn omgeving kan opnemen en hiermee een huis kan verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar met allemaal net een andere werking. Zo kan de pomp energie halen uit de buitenlucht, ventilatielucht of de bodem. Het verwarmen werkt via het principe van verdampen en condenseren. Met de aanschaf van een warmtepomp verminder je het gasverbruik en wordt er dus minder CO2 uitgestoten.

Geschikt voor vrijwel iedere woning

Bijna iedere woning kan worden verwarmd door middel van een warmtepomp. Het belangrijkste is dat het huis is voorzien van goede isolatie, zodat de warmte niet snel ontsnapt. Vooral bij een oude woning is het verstandig om een isolatiecheck te laten uitvoeren.  

Hybride warmtepompen

Je kunt de cv-ketel helemaal vervangen voor een duurzame warmtepomp, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit houdt in dat de warmtepomp samenwerkt met de cv-ketel. Alleen wanneer het echt nodig is, zal de cv-ketel bijspringen om de woning optimaal te verwarmen.  

Lage temperaturen

Een warmtepomp werkt het beste wanneer de temperatuur boven het vriespunt ligt. Maar maak je geen zorgen: ook tijdens de koude winterperiode functioneert de warmtepomp. Het rendement zal alleen wat minder zijn.  

Verkoelen met een warmtepomp

Wist je dat je met een warmtepomp niet alleen kunt verwarmen, maar ook kunt verkoelen? Tijdens de hete zomerdagen kun je de werking omdraaien. Verlaag de temperatuur van de vloerverwarming of plaats ventilatorconvectoren om het huis koel te houden.  

Subsidie beschikbaar

Bij aanschaf van een warmtepomp kun je gebruik maken van de ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Daarmee kun je ruim €1000 terugkrijgen van het aankoopbedrag. Het is zeker de moeite waard om je hier in te verdiepen!