Acties

Dit moet je weten over Transgender Herdenkingsdag

Een dag waarop mensen en organisaties over de hele wereld zich hard maken voor levens van transgenders en hun verhalen. Waarom? Dat lees je hier!

Ontstaan

Transgender Day of Remembrance (TDOR) werd opgericht door transgenderadvocaat Gwendolyn Ann Smith. Zij organiseerde in Amerika een wake ter nagedachtenis van Rita Hester, een transgendervrouw die in 1998 werd vermoord. Haar idee werd door steeds meer mensen overgenomen, dus zo ontstond de jaarlijkse Transgender Day of Remembrance. In Nederland noemen we deze dag ook wel de 'Transgender herdenkingsdag'. 

Nog steeds een groot probleem

Tijdens deze gedenkdag staan we stil bij de honderden transgender personen die jaarlijks door geweld of zelfmoord om het leven zijn gekomen. Het geweld en de zelfmoordpogingen zijn een hard signaal dat transgender personen nog een lange weg te gaan hebben voordat ze overal in de wereld een veilig leven kunnen leiden.

Strafbaar met doodstraf

Het lijkt misschien voor veel mensen dat de wereldwijde acceptatie van deze gemeenschap vooruit gaat, toch is dat op sommige plekken niet het geval. De homorechten nemen in diverse landen juist weer af. Zo is homoseksualiteit nu in zeventig landen strafbaar. In landen als Afghanistan en Brunei kun je zelfs de doodstraf krijgen.

Is het niet verboden? Dan zijn er ook genoeg landen waar je als homo of queer-persoon gevaar loopt. Als voorbeeld een recent dieptepunt in Guatemala. Hier werden vorige maand twee transgender-activisten in koelen bloede vermoord. 

Hivos

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die voor deze gemeenschap opkomen. Zo ook Hivos! Hivos gelooft in moedige mensen en de kracht die zij hebben. Samen met hen strijden ze voor gelijkwaardige en inclusieve samenlevingen, en verzetten ze zich tegen machtsmisbruik.

Ze werken met activisten, journalisten, ondernemers, kunstenaars en innovatieve organisaties in meer dan veertig landen. Zij hebben de originele ideeën en het lef ze uit te voeren. Hivos ondersteunt hen met kennis, contacten, geld en bescherming. Zo komen ze samen op voor een vrije, eerlijke en duurzame wereld.

Free to be me

Het Free to be me-project is een initaitief van HIVOS. Ze hopen met dit vijfjarige project dat er op economisch gebied aandacht én verandering komt. Het komt vaak genoeg voor dat mensen uit de LHBTI groep geen baan hebben die voor een stabiele basis kan zorgen. Mensen worden daardoor gedwongen om bijvoorbeeld de prostitutie in te gaan. Daarmee hopen ze de cyclus van armoede en discriminatie van de LHBTI groep te doorbreken!

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Hivos projecten zoals het 'Free to be Me-project' realiseren!