Acties

Het vrolijke slingerdier: de orang-oetan

Ze slingeren van boom naar boom én met hun kleurrijke rode vacht zijn ze niet te missen. We hebben het natuurlijk over de Orang-Oetans. Vandaag staat de hele dag in het teken van dit vrolijke slingerdier, want het is dan de Internationale Dag van de Orang-Oetan!

Klimmen en klauteren

Met zijn rode vacht is de orang-oetan niet te missen in het wild, maar dit is niet zijn enige kenmerk. Want wist je dat deze apensoort ook hele lange armen hebben? De mannen hebben maar liefst een reikwijdte van wel 2,5 meter. Die lange armen komen goed van pas, want de orang-oetan klimt en klautert door de hoge bomen.

Leefwijze

De orang-oetans zijn erg op zichzelf gesteld. Daarom zie je ze in het wild niet zo vaak samen met andere soortgenoten én dat terwijl andere mensenapen als gorilla's, bonobo's en chimpansees juist hele sociale dieren zijn. De orang-oetans leven vooral hoog in de bomen, maar ze doen het hier graag rustig aan. Omdat deze dierensoort zo groot is, beweegt hij zich langzaam voort. De orang-oetan doet alles dus een tandje langzamer.

Situatie in het wild

De orang-oetans behoren helaas tot de bedreigde diersoorten. Dit betekent dat de apensoort in het wild met uitsterven wordt bedreigd. Hun leefgebied is ernstig in gevaar. Dit komt onder andere door het kappen van de regenwouden waar de orang-oetans leven. Ook wordt er op de dieren gejaagd. Gelukkig zijn er veel organisaties die zich inzetten om de orang-oetans én hun leefgebied te beschermen.

Wil jij meer leren over de orang-oetan?

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit vrolijke slingerdier en wil je meer over ze te weten komen? Breng dan een bezoekje aan de Apenheul waar je de dieren kunt bewonderen én met je VriendenLoterij VIP-Kaart kun je er met korting heen!