Gezondheid

Tips om Blue Monday vrolijk door te komen!

Het is Blue Monday, oftewel de meest depressieve dag van het jaar. Voel jij je nou ook niet zo vrolijk en fit op deze dag? Dan heeft Hetty goede tips voor je!

Iedere week delen we praktische gezondheidstips waar je direct mee aan de slag kunt. Deze week vertelt Hetty Crèvecoeur, van het vrouwenplatform Krachtvoer voor Vrouwen, hoe je Blue Monday vrolijk doorkomt.

Blue Monday - feit of fabel? 

Het gerucht gaat dat Blue Monday eigenlijk helemaal niet bestaat. Het schijnt zelfs dat Blue Monday is begonnen als een marketingstunt van een vliegtuigmaatschappij die in de winter probeerde meer tickets te verkopen. Echter, of Blue Monday nou een feit of fabel is, de meest vrolijke dag is van 2021 is het waarschijnlijk niet. De feestdagen zijn voorbij, de vakantie is nog ver weg, buiten is het grijs en grauw en het coronavirus is nog steeds het gesprek van de dag.

Zoek het licht op! 

Hoe verdrijf je die blues? Allereerst: zoek het licht op! Licht heeft invloed op je bioritme doordat je lichaam reageert op het licht van de zon. Dit zorgt er dus voor dat je lichaam weet wanneer het dag en nacht is. In de winter wordt het later licht en is het weer vroeg donker, waardoor je veel licht mist. Zorg er dus voor dat je dagelijks in ieder geval een half uurtje wandelt om je bioritme een handje te helpen. Merk je dat je echt veel last hebt van die winter blues? Schaf dan een daglichtlamp aan! Een daglichtlamp bootst het licht van buiten na. Ga wanneer je wakker wordt even twintig minuten met de krant en je kopje thee achter de lamp zitten en je zal je een stuk fitter voelen!

Houd een vast ritme aan 

Zorg ervoor dat je dagelijks rond dezelfde tijd opstaat en weer naar bed gaat. Alle processen in je lichaam profiteren hiervan. Weersta dus de verleiding om tot laat op de avond series te kijken. Probeer er daarnaast voor te zorgen dat je dit ritme aanhoudt in het weekend, dan ga je weer fris en fruitig de nieuwe week in!

Ga erop uit! 

Het is belangrijk voor je mentale gezondheid om leuke uitjes te plannen! Ga bijvoorbeeld even wandelen met een vriend(in), of ga lekker uit eten bij je favoriete restaurant. Blijf je liever thuis? Een heerlijk filmavondje op de bank helpt ook heel goed!

Met deze dag kom je vandaag makkelijk door! Wat ga jij doen deze Blue Monday?