Artikelen

Week van het geld

De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst.

De Week van het geld is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis. Kinderen die al jong leren omgaan met geld hebben daar de rest van hun leven plezier van. Dit is een belangrijke taak van ouders. Maar hoe doe je dat? Hoe leer je kinderen (spelenderwijs) omgaan met geld? Hieronder zijn een aantal tips! 

1. Geef zakgeld vanaf 6 jaar

Geef je kind vanaf ongeveer 6 jaar zakgeld.

2. Bedenk hoeveel zakgeld je geeft

De hoogte van het zakgeld is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Om tot een geschikt bedrag te komen zijn twee dingen van belang: 1) wat heb je zelf te besteden? en 2) wat moet je kind betalen van het zakgeld? 

3. Geef contant geld

Geef contant, zichtbaar geld. Hiermee leer je jouw kind de waarde van het geld kennen. Varieer ook eens met de munten die je geeft, dus één euromunten, vijftig of twintig eurocent. Vanaf een jaar of 10 kun je het kind leren omgaan met pinnnen. 

4. Leren omgaan met pinnen

Op veel middelbare scholen kun je vaak al niets meer zonder pinpas kopen. Zorg daarom dat je kind vanaf 10 jaar begint met leren omgaan met pinnnen. Pinnen en contactloos betalen gaat vaak heel makkelijk. Daardoor verliezen kinderen vaak het financiële overzicht. Bespreek regelmatig samen waaraan het zakgeld is besteed door de bij- en afschrijvingen te bekijken. Zo leert je kind dat dit hoort bij het hebben van een bankrekening.

5. Maak afspraken

Maak afspraken over de besteding van het zakgeld. Wat moet en wat mag je kind er mee doen?

6. Zakgeld is leergeld

Gebruik zakgeld niet als straf of beloning. Het is niet erg als je kind achteraf spijt heeft van een uitgave. Daar leert je kind alleen maar van.

7. Kleedgeld

Kleedgeld is een manier om te leren budgetteren. Kinderen van 12 of 13 jaar voelen zich vaak al verantwoordelijk voor hun kledingbudget. Het is dus een mooie leeftijd om te starten met kleedgeld. Je kind leert zo zelf met geld omgaan. 

8. Spaar voor een doel

Sparen wordt leuker als je weet waarvoor je spaart en hoeveel je (nog) nodig hebt om het totale bedrag bij elkaar te krijgen