Artikelen

Week van het geld met Kirsten Schilder!

“Jong geleerd is oud gedaan”, ook als het om het omgaan met geld gaat. Kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe zij met geld om moeten gaan, hebben hier later plezier van. Deze financiële bewustwording begint al bij het geven van zakgeld. Maar wanneer begin je hiermee? En hoe veel zakgeld geef je?

Ook bij de familie Schilder thuis krijgen de twee oudste kinderen Julian en Nikki zakgeld. Van te voren heeft Kirsten zich niet alleen verdiept in wat een gepast zakgeldbedrag zou zijn, maar ook in hoe zij haar kinderen kon leren sparen. Ben je benieuwd naar hoe dit er in huize Schilder aan toe gaat? Lees dan snel verder, want Kirsten heeft leuke tips en een leuk zakgeldcontract dat je kan ondertekenen met jouw eigen kind(eren)!

De oude vertrouwde spaarpijp

Misschien ken je ‘m zelf ook nog wel, de spaarpijp. Kirsten kreeg deze van haar opa toen zij twaalf jaar oud was. Elke week kreeg zij één gulden, maar zodra ze bij opa en oma op visite waren geweest zaten er ineens veel meer gulden in…

Kirsten’s kinderen gebruiken een moderne versie van deze spaarpijp, dit is een transparante spaarpot met aparte vakjes voor verschillende soorten euromunten. Vaak krijg je een dergelijke spaarpot wanneer je een nieuwe rekening afsluit bij de bank. Het voordeel van een doorzichtige spaarpot of -pijp is dat je in één oogopslag kan zien hoe veel je gespaard hebt.

Een digitale rekening

Aangezien er steeds minder met contant geld wordt betaald, heeft Kirsten voor haar oudste dochter een eigen rekening geopend. Zodra zij geld krijgen voor haar verjaardag of om een andere reden, geeft zij dit aan hun ouders en maakt Kirsten dit over naar haar eigen rekening. Via de bankapplicatie op de telefoon van Nick en Kirsten, kan zij dan zien hoe veel ze al gespaard heeft. Wanneer de familie een dagje op pad gaat, neemt zij ook haar eigen pinpas mee. Dit werkt onwijs goed!

Spelenderwijs leren omgaan met geld

Tegenwoordig zijn er ook genoeg (bord)spellen de je kind spelenderwijs de waarde van geld leren inzien. Denk hierbij aan Monopoly en Levensweg. De familie Schilder speelt deze spelletjes thuis regelmatig en de kinderen worden hier steeds beter in. Er bestaan tegenwoordig zelfs speciale zakgeldspellen die je kinderen leren omgaan met hun zakgeld.

Het Koffietijd zakgeldcontract

Onlangs heeft Kirsten met haar dochter Nikki een zakgeldcontract ondertekent. Met zo een contract spreek je niet alleen met je kind af wanneer en hoe veel zakgeld hij/zij krijgt, maar ook van wie hij/zij dit krijgt, waarvoor hij/zij dit geld wel/niet mag gebruiken en waarvoor hij/zij wil sparen. Maak er vooral een feestje van door dit contract te ondertekenen onder het genot van een taartje!

Speciaal voor Koffietijd heeft Kirsten een zakgeldcontract ontworpen dat je kan ondertekenen met je (klein)kinderen. Via onderstaande downloadlink kun je het Koffietijd Zakgeldcontract downloaden en uitprinten in drie verschillende kleuren! Je downloadt ze hier!

Meer weten?

Wil je deze tips nog eens naluisteren? Bekijk dan de video hieronder. En heb je nog vragen voor Kirsten? Ga dan naar onze Koffietijd Facebookpagina en praat mee!