Artikelen

Lekker in je vel met tips van Hetty!

Iedereen heeft er wel eens last van: dagen dat je niet zo lekker in je vel zit. Wist je dat je stemming onder andere bepaald wordt door neurotransmitters? Gelukkig kan je daar zelf ook invloed op uitoefenen door bepaalde dingen te doen of te eten. Hetty Crèvecoeur deelt vandaag haar tips!

Neurotransmitters

Wat zijn neurotransmitters nou eigenlijk? In je hersenen vindt voortdurend communicatie plaats tussen miljoenen cellen. Die communicatie verloopt via ‘signaalstofjes’ en die stofjes zijn de neurotransmitters. Misschien heb je wel eens gehoord van serotonine en dopamine. Dit zijn de bekendste neurotransmitters. Ze hebben allebei een ander effect op je stemming maar beiden zorgen ze ervoor dat je lekker in je vel kan zitten. Je kan zelf je lichaam ook helpen bij de aanmaak van deze neurotransmitters, waardoor je je stemming een boost geeft.

Serotonine

Serotonine heeft een kalmerend effect en zorgt ervoor dat je je rustig en tevreden over jezelf voelt. Daarnaast helpt serotonine ook om goed en lekker te kunnen slapen. 90% serotonine wordt in je darmen aangemaakt. Daarom zijn gezonde darmen en een gezonde darmflora heel belangrijk voor je stemming.

 

MEER ENERGIE EN GEZOND DE ZOMER IN?
Klik hier en ontdek alles over het Koffietijdkuurtje

 

Tip 1: Voeding

Het is belangrijk om goed op je voeding te letten waardoor je de aanmaak van serotonine kan ondersteunen. Zo kunnen omega 3-vetzuren het serotoninegehalte verhogen. Omega 3-vetzuren zitten in vette vis zoals zalm en makreel, maar ook in chiazaden, lijnzaad en walnoten. Eet je dit soort producten niet zoveel, ga dan voor een visoliesupplement of algenoliecapsules.

Tip 2: Zoek de zon op!

Zonlicht helpt ook om je serotonine te boosten. Je kent dat blije gevoel vast wel wanneer je in de zon zit. Als het zonnetje schijnt is iedereen vrolijker. Probeer dus altijd de zon op te zoeken wanneer hij er is!

Tip 3: Stap uit je comfortzone

Wat ook goed helpt, is uit je comfortzone stappen. Doe iets wat je bijvoorbeeld heel spannend vindt. Doordat je vervolgens ontdekt dat je het wel gewoon kan, maak je ook weer serotonine aan.

Dopamine

Misschien heb je ook weleens van dopamine gehoord. Dopamine heeft een opwekkend effect en maakt je heel vrolijk. Het wordt niet voortdurend afgegeven, maar telkens wanneer je dingen doet die volgens je hersenen een beloning verdienen. Denk bijvoorbeeld aan een deadline die je hebt gehaald of je kledingkast die je helemaal hebt geordend. Hierdoor krijg je dat heerlijke gevoel van dopamine. Maar ook wanneer je verliefd bent komt het stofje vrij.

Tip 4: Eet genoeg

Het eten van bananen, avocado’s, noten en kip kan helpen je dopamine niveau te verhogen.

Tip 5: Slaap voldoende

Slaaptekort en stress zitten de productie van dopamine juist in de weg. Probeer daarom goed aan je nachtrust te denken en op tijd naar bed te gaan. Dingen doen die jou helpen ontspannen werken hierbij ook mee.

Tip 6: Een to do-lijst

Als laatste tip, maak elke dag een haalbare to do-lijst. Bij elke taak die je wegstreept, krijg je een gevoel van voldoening en komt er dopamine vrij

Meer weten?

Wil je de tips nog even rustig bekijken? Dat kan hieronder. En wil je Hetty een gezondheidsvraag stellen? Ga dan naar de Koffietijd Facebookpagina en praat mee!