Artikelen

Schoonmaken met middelen uit je keukenkastje!

Het kan weleens gebeuren dat je wilt schoonmaken terwijl net die ene schoonmaakspray op is. Maar wist je dat je ook heel gemakkelijk kan schoonmaken met middelen uit je eigen keukenkastje of voorraadhok? Marja heeft deze week 3 hele bijzondere tips!

Tandpasta

Misschien ken je het wel. Komt je moeder gezellig bij je eten, wordt er gelijk naar je zilveren bestek gekeken… Het zal je maar net gebeuren dat je geen zilverpoets in huis hebt. Gelukkig heeft Marja dé oplossing: tandpasta. Het is goed voor de tanden maar je zilver wilt er ook zeker van opknappen. Doe een beetje tandpasta op een watje en wrijf hier je zilver mee in. Laat het even intrekken en spoel de tandpasta er met water weer af. Je zult zien, je zilver is weer lekker schoon.

Tomatenpuree

Nu we het zilver hebben gepoetst kunnen we het koper ook maar gelijk meepakken. Deze tip werd vroeger ook in de scheepvaart gebruikt wanneer de koperen scheepsbel werd gepoetst. Omdat ze destijds nog geen koperpoets hadden, was de oplossing eigenlijk heel simpel: ingedikte tomaten uit blik. Oftewel: tomatenpuree! Doe wat tomatenpuree op een wattenschijfje. Zo kun je heel makkelijk met het watje over het koper smeren. Laat het even intrekken en boen daarna goed uit met een oude sok! Je koper glimt weer, je oude sokken zijn gebruikt en de rest van de tomatenpuree doe je lekker in je pasta!

Bloemvoeding van suiker en azijn

Heb je nou een prachtige bos met bloemen en wil je dat ze lang meegaan? Dan heeft Marja een hele goede tip! Wanneer je bloemen koopt, krijg je vaak een zakje bloemenvoeding die je erbij kan doen. Ook wordt er wel eens gezegd dat een schuitje bleek goed schijnt te zijn. Maar toch zweert Marja bij een andere oplossing die gewoon te vinden is in je eigen keukenkastje: natuurazijn en suikerklontjes. Doe 1 eetlepel azijn met 2 klontjes suiker in een vaas en doe daar de bloemen in. Zo blijft de kleur mooi en ze blijven lang staan. De bloemetjes worden niet alleen blij, maar jij zelf ook!

Meer weten?

Wil jij de tips nog eens rustig bekijken? Dat kan hieronder. Mocht je schoonmaakvragen hebben voor Marja, ga dan even naar onze Facebook-pagina en praat mee!