Artikelen

Feiten en fabels over wondverzorging

Wondjes loop je natuurlijk zo op. Denk bijvoorbeeld aan het uitschieten met een mesje, een valpartij of een krab van je huisdier. Er gaan een hoop verhalen en zogenaamde wijsheden rond over het goed verzorgen van zo'n wondje, maar lang niet alles klopt. Marcel vertelt ons wat er nou wel en niet belangrijk is!

Alcohol ontsmet maar beschadigt ook

Veel mensen denken dat alcohol het beste desinfectiemiddel is voor een wondje. Hoewel het inderdaad goed desinfecteert, heeft het ook een irriterende werking. Het wondweefsel kan zo verder beschadigd raken en geneest dan ook minder goed. Hoe groot of klein een wond ook is, goede verzorging is altijd belangrijk. Bacteriën kunnen wondjes ook infecteren, dus; schoonmaken en beschermen, hoe klein het wondje ook is.

We zijn pro-pleister!

Er wordt vaak wel gedacht dat pleisters zelf broeinesten van bacteriën zijn of dat ze de wond juist afsluiten van zuurstof, maar ze gaan besmetting door ziektekiemen juist tegen en ze zorgen er ook voor dat de wond niet te snel uitdroogt. Het blijft wel belangrijk dat de wond eerst is schoongemaakt en verzorgd voordat er een pleister op wordt geplakt.  In de meeste gevallen geneest een wond ook beter als deze wordt beschermd tot het einde. Je kan tijdens het genezen te maken krijgen met jeuk, wat het lastiger maakt om niet aan het wondje te zitten. Ik zeg het nog maar een keer; krab er niet aan- want dan ben je nog verder van huis.

Eerste hulp bij eikenprocessierups

Er zijn verschillende producten die je helpen bij het stillen van de jeuk bij zo'n wondje; bijvoorbeeld Nestosyl Classic Crème. Dit middel werkt jeuk- maar ook pijn verlichtend bij bijvoorbeeld beten of steken door insecten, maar ook bij schaafwondjes en oppervlakkige snijwonden. De eikenprocessierupsen komen er helaas ook alweer aan en als hun haartjes op je huid terechtkomen dan kun je daar ook hevige jeuk van krijgen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Mocht je er toch mee aan aanraking komen, dan helpt deze crème daar ook bij. Dit product is een geneesmiddel, dus lees vooraf even de bijsluiter. Wil je meer lezen over dit product? Klik dan hier.