Artikelen

Marja beantwoordt 3 kijkersvragen!

Hoewel Marja elke week hele fijne schoonmaaktips aan ons geeft, zijn er toch altijd nog brandende vragen van de koffietijdkijkers.

Daarom beantwoordt Marja van Schoonmaken met Marja deze week 3 kijkersvragen!

Vraag 1: Hoe krijg je vette vingers van een matzwart keukenblad af?

Maak eerst je keukenblad schoon met een sopje. Doe daarvoor warm water en een paar druppels allesreiniger in een bakje of emmer. Met dat sopje maak je je werkblad schoon. Daarna is het heel belangrijk dat je het goed na droogt. Mocht je nou nog vette vingers zien? Neem dan een beetje boenwas op een oude doek of sok. Met die boenwas smeer je heel dun het keukenblad in, en laat dit vervolgens drogen. Hierdoor breng je een beschermlaagje aan op je aanrecht. Wrijf het vervolgens met een doek uit. Nu zullen de vette vingers weg zijn en ze komen minder snel terug!  

Ouwe sokken

Verzamel door de Jaren heen al je ouwe sokken en ouwe lappen want die komen bij dit soort schoonmaakklusjes heel goed van pas!

Vraag 2: Hoe krijg je urinevlekken van de hondjes uit een wollen tapijt?

Urinevlekken van dieren zijn altijd erg moeilijk om weg te krijgen. Je kunt het beste een sopje maken met wat scheppen sodakorrels. Doe een beetje van het sopje op een sponsje, en dep daar heel voorzichtig mee op het tapijt. Leg daar vervolgens een keukenpapiertje op en laat dit ‘s avonds even een halfuurtje intrekken.   Is de vlek minder maar nog niet weg? Neem dan een emmertje water met een klein beetje Biotex. Ongeveer 1 à 2 eetlepels. Met dat sopje ga je ook weer met een sponsje over de vlekken heen. Je moet nooit wrijven maar juist deppen zodat je de vlek niet groter maakt! Dep het daarna nog een keer na met water en maak het handdoek droog. Wil je het meteen drogen? Föhn het dan even na.  

Voorkomen?

Om dit voortaan te voorkomen kun je als je gaat slapen of niet in de woonkamer bent aluminiumfolie neerleggen op het tapijt. Dieren hebben een hekel aan aluminiumfolie. Je zult zien dat ze dan niet meer zomaar gaan plassen op je prachtige tapijtje!

Vraag 3: Hoe krijg je een blauwe gloed van je bestek weg?

Doe warm water in je gootsteen en wat scheppen soda. Leg je bestek en een propje aluminiumfolie in het water en laat het even weken. Boen het bestek vervolgens schoon met een sponsje. Je zult zien dat de blauwe gloed weggaat! Was het nog even na met wat afwasmiddel, wrijf je bestek op met een theedoek en ze zijn weer klaar om te shinen tijdens een etentje!

Meer weten?

Wil jij de tips nog eens rustig bekijken? Dat kan hieronder. Mocht jij ook schoonmaakvragen hebben voor Marja, ga dan even naar onze Facebook-pagina en vraag maar raak!