Artikelen

Een auto importeren, waar moet je op letten?

Je zult denken auto’s? Dat interesseert vrouwen toch niet! Maar niets is minder waar. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat vrouwen binnen een huishouden van doorslaggevende rol zijn bij het besluit welke auto er komt.

En nu we allemaal toch meer online kopen en je dus, zelfs voor een auto, makkelijker over de grens kijkt, is het interessant om te weten waar je op moet letten. Schaaf je autokennis bij en lees hier waar jij rekening mee moet houden.

Auto te koop

Een auto importeren vanuit Duitsland is hartstikke populair: het is goedkoper en de auto’s zijn van goede kwaliteit. Per jaar worden er in Nederland meer dan honderduizend gebruikte auto’s uit Duitsland geïmporteerd. Als je een beetje online rondstruint is het je misschien opgevallen dat er veel auto’s te koop staan. Een groot deel van die auto’s wordt aangeboden door kleine autohandelaren of privé personen. Wil je zeker weten dat je een goede auto koopt, kan je je beter focussen op het aanbod bij betrouwbare merkdealers.

Duitse occasions

Duitse occasions zijn in heel Europa populair omdat ze bekend staan om hun goede kwaliteit. Dat komt omdat autobezitters in Duitsland heel zuinig zijn op hun auto. Een gebruikte auto die later als occasion wordt verkocht, is dus vaak goed onderhouden en heeft een goede historie. Die autohistorie is ook goed om op te letten. Zo kennen ze in Duitsland bijvoorbeeld geen openbaar kentekenregister zoals wij in Nederland wel kennen. De kilometerstand is alleen af te leiden uit het onderhoudsboekje. Het controleren van het schadeverleden is bijna onmogelijk, want dit wordt nergens goed bijgehouden. Ga daarom voor een jonge auto van een officiële merkdealer, zodat je zeker weet dat er weinig tot geen schade aan de auto is geweest.

 

LEES OOK
Gezond en fris de zomer in

 

Je oude auto

In Nederland kan je, wanneer je een nieuwe auto koopt, je oude auto inruilen. Dit is in Duitsland helaas niet mogelijk, wat betekent dat je zelf je oude auto moet verkopen. Mocht je al vaker een auto in Nederland hebben gekocht, dan ben je misschien wel gewend om te onderhandelen over de prijs. Meestal kan je dan nog wat korting krijgen. Misschien heb je het wel eens in een reclame voorbij zien komen, maar helaas is het in Duitsland iets minder gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. Dit komt omdat de prijzen bij dealers vaak marktconform zijn.  

Goedkoper

In Duitsland zijn auto’s over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Dat is misschien een schrale trootst voor het feit dat je geen onderhandelingsruimte hebt. Maar verwacht niet te veel, want er komen ook vaak nog kosten bij, waardoor de prijs toch hoger kan uitvallen. Een goede auto is nou eenmaal een grote aankoop, maar ook een grote aanwinst.

Documenten

Het is belangrijk dat je jouw documenten op orde hebt wanneer je een auto gaat kopen, vooral in het buitenland. Dit is helemaal belangrijk voor wanneer je BTW verlegging gaat toepassen. BT-Wat? BTW verleggen is precies wat het woord zegt: de BTW wordt overgedragen van de ene partij naar de andere. Zorg hierbij voor een kopie van je legitimatiebewijs en een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Soms kan het zijn dat deze naar het Duits moeten worden vertaald. Neem daarnaast alle voorwaarden op de Duitse overeenkomsten goed door. Let daarbij vooral op de garantie! Niets is vervelender dan weer terug naar Duitsland te moeten rijden, in een kapotte auto, wanneer je aanspraak wil maken op de garantie.

BTW

Koop je de auto voor je werk of andere zakelijke doeleinden, dan is het verstandig om rekening te houden met de lagere BTW in Duitsland. In Duitsland is dit namlijk 19%, terwijl de BTW in Nederland 21% is. Dat verschil in omzetbelasting moet je wel in rekening brengen, waardoor de auto uiteindelijk 2% duurder wordt.

Spijker dus niet alleen je autokennis, maar ook je Duits bij en pak die autobahn richting een nieuwe vierwieler.