Artikelen

De mythe van het libido

Wanneer je weinig zin hebt in seks, kan dat soms voor veel onzekerheid zorgen. Vaak wordt er dan gedacht dat het libido laag is. Een geruststelling: het libido bestaat helemaal niet. Hoe het wel zit, vertelt gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur hieronder!

We zijn opgegroeid met het idee dat het libido een voorraad lustgevoelens is die ergens in je lijf van nature is opgeslagen. Wanneer je dat gevoel niet hebt, kan dat soms voor onzekerheid zorgen. Zin in seks heeft juist te maken met in hoeverre je open staat voor seksuele prikkels en de context eromheen.

Ruzie, stress en rommelige kamer

Als je net ruzie hebt gehad met je partner is de kans klein dat je openstaat voor seksuele prikkels en van bil wil gaan. Veel stress of in een drukke periode zitten, zijn ook factoren die niet meewerken om seksuele prikkels te activeren. Daarnaast moet de omgeving ook meewerken. In een helverlichte, rommelige slaapkamer met vieze lakens is het minder fijn vrijen dan als alles lekker opgeruimd is en als er kaarsjes branden.

Openstellen

Het verschilt per persoon in hoeverre je je kan openstellen voor seksuele prikkels. Maar ook kunnen de verschillende levensfases daarin veranderen. Daarnaast kan je opvoeding hier ook nog een rol spelen. Wellicht werd er vroeger weinig over seksualiteit gepraat tijdens je opvoeding en was het juist een taboe. Maar het kan ook zijn dat je ouders heel vrij en makkelijk waren als het om lichamelijkheid ging.

Zelfbeeld

Als je niet lekker in je vel zit of jezelf te dik vindt, kan dat je ook tegenhouden om open te staan voor seksuele prikkels. Zo zijn er dus allerlei omstandigheden die je zin in seks beïnvloeden en is het dus niet een drang die je van nature hebt. Wanneer de omstandigheden voor jou goed en veilig zijn, zal je merken dat de zin in seks toeneemt. Deze omstandigheden zijn voor iedereen anders.

Wat voor type ben jij?

Het kan fijn zijn om te weten wat voor type je bent als het om opwinding gaat. Misschien ben je meer lichamelijk georiënteerd en word je door aanrakingen, geuren of smaken seksueel geprikkeld. Of je wordt juist geprikkeld door je gedachten en fantasieën. Het kan ook zijn dat je eerst een fijne connectie met je partner wil maken waarin je goede gesprekken kan voeren zodat de liefde en zin in seks toeneemt. Voor sommige kan het ook helpen om je sexy aan te kleden en je partner te verleiden.

Zo zie je maar dat als het om seks gaat, er niet één goede manier bestaat. Voor iedereen werkt iets anders. Doe vooral wat fijn en goed voelt én blijf dicht bij jezelf!  

Meer weten?

Wil je de tips nog even rustig bekijken? Dat kan hieronder. En wil je Hetty een vraag stellen? Ga dan naar de Koffietijd Facebookpagina en praat mee!