Artikelen

Zo kun je zelf wratjes bestrijden

Wratjes; deze hardnekkige, vervelende en soms zelfs pijnlijke vergroeiingen zijn iets waar je vooral als kind vaak mee te maken krijgt, maar ook als volwassene niet altijd aan ontkomt. Ze zijn hardnekkig, vervelend en soms zelfs pijnlijk. Onze gezondheidsdeskundige Marcel heeft tips om er snel weer vanaf te komen!

Hoe herken je een wrat?

Gewone wratten zijn rond, eeltachtig en meestal net zo groot als een erwt of een speldenkop. Ze zijn grijs of gelig van kleur en voelen hard en ruw aan. Met name kinderen hebben er mee te maken; één op de drie kinderen op de basisscholen heeft wratten. Ze zijn besmettelijk, dus kinderen geven ze vaak aan elkaar door. Dit kan door middel van direct contact- bij aanraking- en indirect contact. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld door losgekomen huidschilfers van een besmet persoon. Daarom zijn openbare ruimtes zoals zwembaden locaties waar men sneller wratten oploopt.

Op handen en voeten

De twee meest voorkomende en bekende wratten zijn de gewone wratten, die bloemkoolachtige bultjes die je op de handen ziet, en de voetwratten die op de voetzolen zitten. Deze laatste kan zich oppervlakkig of diep in de huid uitbreiden en daardoor pijnklachten geven.

Goed doseren

Om wratten te bestrijden moet je ze tot diep in de wrat behandelen. Artsen deden dit vaak door middel van bevriezing, maar dat kan best heftig zijn. Als je zelf aan de slag wilt gaan dan kun je gebruik maken van zuren als salicylzuur en TCA. De Formule W wrattenpen bevat bijvoorbeeld TCA Active gel. Als je deze pen met de klok meedraait, vult de punt zich als een soort viltstift met een blauwe vloeistof, zodat je de gel makkelijk kunt doseren en door het opvallende kleurtje ook precies ziet waar je het product aanbrengt. Gezonde huid wil je natuurlijk niet raken met zuur, maar bij goed gebruik is de behandeling pijnloos.

Smeer de huid in ter bescherming

De blauwe gel zorgt ervoor dat de huid gaat vervellen. Tijdens dit proces verdwijnen de dikke huid en het virus dat de wrat veroorzaakt. In plaats daarvan verschijnt er een nieuwe en gezonde huid. Een extra tip van Marcel voor het aanbrengen: smeer de huid om de wrat eerst in met wat vaseline. Zo voorkom je dat er per ongeluk vloeistof op gezonde huid terecht komt. Dit product is een medisch hulpmiddel, dus lees voor gebruik de instructies. De pen is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Meer weten?

Wil jij meer weten over dit product? Klik dan hier of bekijk de tips die Marcel in de uitzending gaf hierbeneden!