“Mocht mij iets overkomen, dan heb ik zelf al gekozen.”

Het zijn natuurlijk rampscenario’s, maar stél je toch eens voor dat je plotseling een auto-ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of dementie krijgt. Het kan, ongeacht je leeftijd, altijd gebeuren dat je in een situatie belandt waarin je je eigen beslissingen niet meer kunt nemen. Wie doet dat dan voor jou? En wat zijn eigenlijk jouw wensen?

“Ik heb het met mijn beste vriend zien gebeuren. We stonden bij de deur van de auto en hij wilde het slot openen met een pak melk. De autosleutels lagen in de koelkast. Een jonge vent… met dementie, hoor je dan. Of in ieder geval het begin daarvan. Het beetje helderheid wat hij nog heeft, verdwijnt steeds meer. En nu is het te laat. Althans, hij kan nu niets meer zelf beslissen. Ik ben sinds kort alleen. De scheiding speelde tegelijkertijd. Ik wilde er liever niet over nadenken, maar ik vond het belangrijk om te beseffen dat dit ook mij kan overkomen. Ik ben het meteen voor mezelf gaan regelen. Dus mocht mij iets overkomen, dan kan ik zelf kiezen. Sterker nog, ik heb al zelf gekozen.”

- Joep (www.tekenvandaagvoormorgen.nl)

Het levenstestament

Jouw wensen kun je vastleggen bij een notaris, namelijk in een levenstestament. Slechts iets minder dan één miljoen mensen in Nederland heeft er een, terwijl het júist zo belangrijk is. Want wie zorgt er voor jouw huisdier als jij dat niet meer kan? Wat gebeurt er met jouw huis als je er zelf niet meer kunt wonen? Wie beheert jouw rekeningen? Wil je gereanimeerd worden als dat nodig is?

Workshop 'Hoe regel ik alles voor als ik het zelf niet meer kan?'

Het opstellen van een levenstestament lijkt misschien ingewikkeld, maar niets is minder waar. Notaris Sandra Viveen en haar cliënt Tosca Janssens gaan samen met Pernille op 20 mei om 19:30 in de workshop ‘Hoe regel ik alles voor als ik het zelf niet meer kan?’ stap voor stap uitleggen wat het opstellen van een levenstestament inhoudt.  

Ook komen de gevolgen van ‘het niet hebben van een levenstestament’ aan bod en beantwoorden Sandra, Tosca en Pernille live al jullie vragen. Op deze manier helpen zij jou een handje bij het nadenken over jouw persoonlijke wensen. Je kunt je inschrijven voor deze gratis workshop op Koffietijd.club.

Teken vandaag voor morgen

Op dit moment loopt er bij 400 notariskantoren in Nederland een campagne: ‘teken vandaag voor morgen’. Ook zij vinden het enorm belangrijk dat mensen nadenken over wat ze zouden willen wanneer ze kun eigen beslissingen niet meer kunnen nemen. Naast het feit dat het een prettig idee is dat jouw belangen behartigd worden, kunnen familieruzies of ellende bij de kantonrechter bespaard worden. Met een levenstestament neem je de regie in eigen handen en dat geeft rust.

Meer informatie vind je op www.tekenvandaagvoormorgen.nl. Op deze website kun je een terugbel-verzoek doen voor een gratis intakegesprek bij een notariskantoor bij jou in de buurt. Ook hopen we je graag te zien bij de workshop op 20 mei om 19:30 op Koffietijd.club!