Begin je dag met een fijn ochtendritueel!

Niets is beter dan lekker je dag beginnen. Wat dacht je van een mooie ochtendwandeling terwijl de hele wereld nog slaapt, mediteren of je doelen opschrijven? Gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur legt ons uit hoe je een fijn ochtendritueel samenstelt.

Misschien heb je al wel eens gehoord van een ochtendritueel. Veel bekende mensen starten er hun dag mee om rustig en gefocust te beginnen. Ze gaan bijvoorbeeld sporten, mediteren of schrijven hun doelen op voor de dag. En zo’n ochtendritueel is zo gek nog niet. Vaak word je wakker en val je meteen in de drukte en hectiek van de dag. Wanneer je in de ochtend een moment creëert waarin je de dag al visualiseert en doorneemt, kan dat een heerlijk gevoel geven omdat je dan al op de zaken vooruitloopt.

Even geen prikkels

Het hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn. Het gaat erom dat je de ochtend begint met jezelf, en niet met je telefoon of andere prikkels. En dat ritueel hoeft ook helemaal niet lang te duren. Vaak is een half uurtje eerder opstaan al voldoende en nu het ’s ochtends lekker licht is buiten en de vogeltjes fluiten, is dat veel makkelijker.

Eerder opstaan

Het opstaan kan voor sommige nog best een uitdaging zijn. Zeker als je net in een diepe slaap bent en je wekker gaat, is het verleidelijk om lekker te blijven liggen of te snoozen. Want dat snoozen zorgt ervoor dat je de hele dag duf en slaperig blijft omdat het je hersenen heel veel energie kost om meerdere keren uit een diepe slaap te komen. Wat het beste werkt is er gewoon meteen uit gaan. Leg desnoods je wekker verder weg zodat je er wel uit moet om hem uit te zetten. Als je veel moeite hebt met opstaan, zijn er gelukkig ook handige apps die je wakker maken op het moment dat je in een lichte slaapfase zit. Wanneer je op een prettige manier wakker wordt, heb je gelijk een fijn begin van je dag.

Ochtendritueel ideeën

Wat een fijn ochtendritueel is, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Hetty heeft wat fijne ideeën op een rijtje gezet waarmee je je eigen ochtendritueel kan samenstellen:

  • Geniet ongestoord van je eerste kopje koffie of thee
  • Bepaal je belangrijkste doelen voor de dag en schrijf je doelen op
  • Ga mediteren
  • Doe wat yogaoefeningen of sportoefeningen
  • Maak een fijne ochtendwandeling terwijl de hele wereld nog slaapt

Meer weten?

Wil je de tips nog even rustig bekijken? Dat kan hieronder. Heb jij al een fijn ochtendritueel en wil je je ideeën delen? Ga dan naar de Koffietijd Facebookpagina en praat mee!