Zie jij er tegenop, 50 worden? Nergens voor nodig!

Koningin Máxima, onze eigen Vivian, Quinty en Pernille hebben allemaal één ding gemeen. Vijftig jaar worden. Of je er tegenop ziet of niet, het blijft een beladen leeftijd. Maar waarom eigenlijk? Gaat het om de angst om fysiek zwakker te worden? Of dat je niet langer alles kan doen wat je wil en je niet eenzaam wil worden? Becel besloot dit te onderzoeken en bevroeg zowel 50-minners als 50-plussers over hoe zij de tweede helft van het leven zien. Wat blijkt? Er zit behoorlijk verschil tussen de werkelijkheid en het beeld dat de jongere generatie heeft. Zonde, zo’n verkeerd beeld van ouder worden en dus wil Becel het negatieve perspectief hierop veranderen. Koffietijd-vrouw Cathelijne en influencer Irma Knol vertellen hoe zij tegen deze leeftijd aan kijken.

50 het nieuwe 25?
Twee derde van de 50-plussers voelt zich over het algemeen jonger dan ze zijn. Een van de grootste vooroordelen over 50 worden, is dat je op die leeftijd niet langer een relevante bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Volgens onze Koffietijd-vrouw Cathelijne is een ander vooroordeel dat, zodra er ook maar iets van sexappeal om je heen hangt, dit meteen 'trashy' is. “Het lijkt wel of de norm is; jong is mooi, maar als je 50 bent mag je blij zijn dat je er goed uitziet op die leeftijd.” Influencer en moeder van bekende vlogger Enzo Knol, Irma Knol beaamt dit. “Dat je niet meer fris en fruitig kan zijn; er niet meer goed uitziet en niet fit bent. Het lijkt wel alsof er wordt gedacht dat er op je 50ste op een knop wordt gedrukt en dat alles dan maar meteen zakt en hangt en je ineens vaak ziek wordt.” Dit ervaart Irama zeker niet zo.

Angst voor 'DE halve eeuw’
Uit het onderzoek van Becel blijkt ook dat jongere Nederlanders 50+ vaak onterecht associëren met piekeren over gezondheid. Mogelijk vanuit de eigen angst om fysiek zwakker te worden. Iets meer dan de helft van de 50-minners verwacht dat 50-plussers vaker ziek zijn dan voor hun vijftigste, terwijl dit voor slechts 20% van de 50-plussers geldt.

Abraham & Sara toe aan een make-over
Niemand minder dan onze koningin werd deze week 50. Zij heeft dus inmiddels Sara gezien, zoals dit in de volksmond wordt genoemd.Als koningin pakte Máxima flink uit, met onder andere een muzikale televisieshow en een eigen postzegel voor de gelegenheid. Viert de gewone Nederlander dit moment ook groots? Bijna een kwart van de ondervraagde 50-plussers heeft een flink feest gegeven; het is tenslotte een mijlpaal. Ruim een derde vierde de vijftigste verjaardag net als alle andere verjaardagen en een op de tien liet het ongemoeid voorbijgaan. Is het daarbij nog altijd typisch Nederlands om deze mijlpaal letterlijk op te blazen? Slechts 19% van de Nederlanders zet nog regelmatig een Abraham of Sara bij vrienden of familie in de tuin en bijna de helft van Nederland vindt dat de grappig bedoelde Abraham en Sara figuren niet meer van deze tijd zijn.

De uitkomsten van het onderzoek deed Becel besluiten de traditie van Abraham en Sara nieuw leven in te blazen. Deze karikaturen stammen uit 1961 toen prins Bernhard op zijn 50e verjaardag werd verrast met een Abraham-pop. Hoog tijd voor een nieuwe, modernere versie met Máxima’s 50e

verjaardag deze week. Becel gaf striptekenaar Hanco Kolk, bekend van de stripreeks Gilles de Geus en de S1NGLE-strip die dagelijks in meerdere dagbladen verschijnt, de vrije hand om aan de hand van het onderzoek een nieuwe draai te geven aan de traditionele poppen.

Kijk uit naar de tweede helft!
“Vooroordelen zorgen ervoor dat mensen bang zijn om ouder te worden en er dus liever niet over nadenken. Zonde, want wie goed voor zichzelf zorgt kan duidelijk blijven genieten van het leven”, stelt Alex Hartevelt van Becel. “Met de nieuwe Ab en Saar willen we, met een knipoog, bijdragen aan een positiever perspectief op leeftijd. Meer mensen moeten beseffen dat de tweede helft het absoluut waard is om naar uit te kijken.”

Genoeg voordelen aan ouder worden
We worden natuurlijk wel een dagje ouder. Volgens Cathelijne zijn er gelukkig genoeg voordelen aan het ouder worden. Zo voelt ze zich veel zelfverzekerder. Voor haar zijn er heel veel onzekerheden van vroeger, zoals het vinden van werk en het huisje-boompje-beestje verhaal, weggevallen.

 “Die zaken die je door een maatschappelijke druk voelt zijn op je 50ste achter de rug. Je kinderen zijn geen baby's meer, je huis is gekocht, je weet gewoon waar je staat. Ik heb ook veel minder de behoefte om te conformeren aan het beeld dat anderen hebben. Je hoeft je niet langer aan te passen aan een bepaalde rol of een leeftijd.”

Meer weten over onderwerp? Onze eigen Koffietijd-vrouw Cathelijne en influencer Irma Knol gingen hierover in gesprek. Bekijk het fragment hieronder. Het onderzoek teruglezen? Klik dan hier!