Een zomerse gouache tekening met citrusvruchten!

De zomer staat voor de deur, en samen met Anne komen we alvast in de zomersferen! We gaan namelijk citrusvruchten schilderen! En Anne helpt ons hierbij.

Anne van Gouden Lijntjes leert ons kennismaken met gouache verf. Dit is een soort waterwerf, maar in tegenstelling tot aquarel is gouache dekkend en kun je met gemak met een lichte kleur over een donkere kleur heen!

Wat heb je nodig?

- Gouache (in de primaire kleuren + wit)
- Een medium grootte kwast
- Een schoteltje om op te mengen
- Water
- Keukenpapier
- (gekleurd) Papier

Let op: het papier is normaal gesproken best soepel. Wil je de gouache meer als aquarel gebruiken, raden we aquarelpapier aan.

De gouache activeren

Activeer de gouache door je penseel nat te maken en de gouache uit te spreiden. Hoe meer water je gebruikt, hoe troebeler het wordt. De dikte van de gouach bepaal je zelf! Wat jij fijn vindt werken.

We beginnen met een lichte onderkleur, waarvoor veel wit en een beetje geel nodig is. Kies altijd net een tintje lichter, want de kleur droogt iets donkerder op! Begin vervolgens de basisvormen van de vruchten op te zetten. Het eindresultaat wordt extra leuk als je afwisselt tussen deze vormen!

De vormen invullen

Als de eerste laag is opgedroogd gaan we verder met het invullen van de vormpjes. Voor deze tweede laag houden we de gouache iets dikker en kan je zelf bepalen welke kleur je welke vrucht geeft.

Schaduw en diepte

De basis laag is gezet en nu is het tijd voor de schaduw en de diepte. Wanneer je namelijk schaduwen toevoegt, krijg je meteen ook meer diepte. Dit effect creëer je door je eerder gebruikte kleur een tintje donkerder te mengen en vervolgens over je eerdere lagen heen te verven.

Zomerse highlights

Voor de extra zomerse uitstraling, maken we met lichte kleuren de highlights. De gouache is erg dekkend, dus dat kan prima over de donkere kleuren heen. Wanneer alle lagen zijn gedroogd kan je hieraan beginnen, anders bestaat er een kans dat de kleuren nog gaan mengen.

Pak de lichte/witte gouache en voeg de highlights toe voor meer frisheid! Voor een nog leuker effect kan je deze highlights ook toevoegen aan het vruchtvlees!

Meer weten?

Wil jij de tips van Anne nog eens rustig bekijken? Dat kan hieronder. Mocht je nog zelf aan de slag gaan, deel dan jouw creaties in de reacties op onze Facebook-pagina of Instagram of post je foto met de hashtag: #TekenTipsvanAnne!