Artikelen

De Koffietijd koffievariatiegids, wat je allemaal moet weten over je favoriete bakkie!

Tja, wat is Koffietijd zonder koffie?! Voor ons staat koffie voor gezelligheid en even een moment voor jezelf nemen. Maar misschien betekent het voor jullie weer iets anders. Er zijn net zoveel redenen om koffie te drinken als variaties waar je uit kunt kiezen. Daarom vliegen de koffienamen je tegenwoordig van links en rechts om de oren. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Welke variatie je ook kiest, het begint natuurlijk met een goede koffiemachine. En ja, ook daar zijn honderd en één variaties in te kiezen, maar dat is voer voor een apart artikel. Wil je dus aankooptips voor koffiemachines bekijk dan vooral al deze opties. Voor nu hebben wij het alleen over macchiato’s, cortado’s, lattes en cappuccino’s waar je je dag mee kunt beginnen.

1. Cappuccino

Het meest populair is natuurlijk de cappuccino. Maar hoe wordt die gemaakt? Voor een cappuccino neem je een dubbele shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt. Dat is meestal volle melk die moet worden opgeschuimd. Wanneer de melk opgeschuimd is, wordt een deel van de melk door de espresso heen geschonken. Het restant van de opgeschuimde melk wordt daar vervolgens bovenop geschonken. Hierdoor krijg je die lekkere schuimlaag boven op de koffie.

Caffè latte of koffie verkeerd

Een caffè latte of kortweg ‘latte’ staat wellicht nog wel beter bekend als een koffie verkeerd. Deze lijkt weliswaar op een cappuccino, maar er wordt meer melk bij gebruikt. De melk wordt wel wat minder hard opgeschuimd dan je doet bij een cappuccino, met als gevolg dat hij dunner wordt. Om een latte te maken wordt ongeveer 250 milliliter melk gebruikt die over een dubbel shot espresso wordt geschonken. Dit zorgt voor een minder sterke koffiesmaak en zachter en romiger karakter.

Flat White

De Flat White verschilt subtiel van de bovenstaande variaties. Er worden twee shots espresso bij gebruikt en de melk wordt dunner opgeschuimd dan bij een cappuccino. Net als bij de latte wordt de opgeschuimde melk toegevoegd aan de espresso, alleen gaat het hierbij om 150 milliliter. Hierdoor heeft een Flat White een wat sterkere koffiesmaak.

Cortado

Een cortado is in feite een kleine Flat White. Je maakt een cortado met een enkele shot espresso waaraan je in verhouding twee delen opgeschuimde melk toevoegt. Doorgaans dus 30 milliliter espresso en 60 milliliter melk.

Latte macchiato

Een latte macchiato wordt in een glas geserveerd, zodat je duidelijk kunt zien dat hij uit twee lagen bestaat. Het belangrijkste verschil met een gewone latte is de volgorde van het inschenken: eerst gaat 250 milliliter opgeschuimde melk in het glas en daar worden er twee shots espresso aan toegevoegd. Zo ontstaan er twee duidelijk zichtbare lagen.

Espresso macchiato

Een espresso macchiato is in feite niets meer dan een normale enkele shot espresso waaraan je twee theelepels opgeschuimde melk toevoegt. Net zoals bij een cappuccino wordt de melk ‘gewoon’ opgeschuimd. Maar in plaats van dat je deze opgeschuimde melk in de espresso giet, schep je het er bovenop. Daardoor is een espresso macchiato net iets minder sterk dan een normale espresso.

Op zoek naar meer tips over koffie? Neem dan eens een kijkje op Kafea.nl.