Hobby

De uitstraling van je huis aanpassen met een nieuwe binnendeur

Af en toe wil je je huis een opfrisbeurt geven, of misschien heb je net een nieuw huis gekocht. Binnendeuren kunnen dan het verschil maken. Makkelijk te vervangen en het maakt qua uitstraling een wereld van verschil.

Maar waar moet je dan beginnen en nog belangrijker natuurlijk, hoeveel gaat je dat kosten? Het antwoord is eigenlijk net zo eenvoudig als het vervangen van die deur: dit hoeft helemaal niet prijzig te zijn. En je kunt gewoon beginnen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt bij je in de buurt. Meer dan voldoende keuze en je hebt alles bij elkaar in een winkel.  

Een nieuwe binnendeur op maat

Het belangrijkste bij het kiezen van nieuwe binnendeuren is dat deze perfect op maat gemaakt is. Je zou denken dat dit vrij standaardmaten zijn, maar toch is het handig om de boel even nauwkeurig op te meten. Misschien heeft jouw huis namelijk wel verhoogde plafonds en zijn de deuren dus ook hoger, of zijn de doorgangen veel breder dan je dacht. Daarnaast moet je voor jezelf bedenken wat voor materiaal je mooi vindt. Het ene materiaal is een stuk zwaarder dan het andere, wat misschien helemaal niet past bij de rest van je huis.  

Lichtinval in belangrijke ruimtes

Als je nu een glazen deur hebt – of een deur met meerdere glasplaten – moet je goed bedenken of je wel een dichte deur wilt. Dit kan namelijk van invloed zijn op de lichtinval in bijvoorbeeld de hal of de woonkamer. Zo wordt een lichte ruimte ineens heel donker. Beoordeel dus van tevoren of de ruimte licht genoeg van zichzelf is. Dit idee werkt natuurlijk ook de andere kant op. Wil je juist meer licht creëren? Kies dan voor een deur met glas. Om de doorkijk te verminderen kun je deze altijd nog voor matglas kiezen.  

Een bijzondere uitstraling

Als je jouw saaie, witte binnendeur zat bent kun je natuurlijk voor een bijzonder motief of print gaan. Dit kan écht een creatieve draai geven aan de ruimte, zonder dat je heel veel moet aanpassen. Pas hierbij wel op dat je niet té extravagant wordt met je deurkeuze, want dan kun je er ook weer heel snel op uitgekeken raken. Je wil natuurlijk niet om de twee jaar een nieuwe deur uitkiezen! De extravagante veranderingen kun je beter in je interieur aanbrengen, hier kun je namelijk makkelijker kleine dingen aanpassen als het je niet aanstaat.