Groen

Zelf kweken van groenten en fruit: dit zijn de voordelen!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf groenten en fruit te gaan kweken. En dat is natuurlijk niet zonder reden, want het zelf kweken van groenten en fruit heeft meerdere voordelen. Zeker als je het leuk vindt om bezig te zijn met tuinieren, kan dit echt iets voor jou zijn. Maar wat zijn precies die voordelen?

Geen kennis, niet erg Als we het hebben over het kweken van je eigen groenten en fruit, denken veel mensen dat dit niet voor hen is weggelegd. Geen groene vingers, te weinig kennis van zaken. Maar niets is minder waar. Je hebt helemaal niet veel kennis of ervaring nodig om te beginnen. Het is letterlijk mogelijk voor iedereen. Laat je dus niet tegenhouden als je dit graag zou willen doen, want ook jij kan het!  

Het is goedkoop

Een ander voordeel van het zelf kweken van groenten en fruit is dat het relatief goedkoop is. Het is slechts een kwestie van even investeren in de aanleg, maar al met al ben je hiermee een stuk goedkoper uit dan dat je het zou kopen bij bijvoorbeeld een groenteboer of bij de supermarkt.  

Het is gezond en lekker

Ook niet geheel onbelangrijk: je eigen groente en fruit is hartstikke lekker en gezond. Je hebt het altijd binnen handbereik waardoor je sneller geneigd bent om het op te eten. Dit geldt niet alleen voor grotere gerechten, maar ook voor tussendoortjes. Plus het kan echt heel erg lekker zijn. Omdat het op een natuurlijke manier gebeurt, zullen groenten en fruit uit eigen tuin net die extra bite hebben die in de supermarkt ontbreekt.  

Vrij van bestrijdingsmiddelen en pesticiden

Wat ook zeker een voordeel is van het zelf kweken van groenten en fruit, is dat het op deze manier vrij is van bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Je weet tenslotte zelf bij het kweken van je groenten en fruit wat je wel en niet gebruikt. Dit is een grote plus ten opzichte van de supermarkt. Zelf weet je dit dus wel als je groenten en fruit gaat kweken en dit is iets positiefs. Bovendien is het ook nog eens beter voor het milieu. En dat is mooi meegenomen!  

Je bent volop in beweging

Wat ook mooi meegenomen is bij het zelf kweken van je groenten en fruit, is dat je hierdoor volop in beweging bent. Je bent veel in de tuin bezig en loopt regelmatig heen en weer. Zo kom je wel aan die 10.000 stappen per dag! En bezig zijn met groen heeft niet alleen lichamelijke voordelen. Het is ook goed voor je mentale gezondheid.

Mogelijkheid om het hele jaar door te kweken

Als je beschikt over een kweekkas heb je het hele jaar door groenten en fruit tot je beschikking. Je kunt hierbij ook heel goed rekening houden met de seizoenen. Ieder seizoen heeft zo z’n eigen groenten- en fruitsoorten, waardoor je lekker veel variatie kunt toevoegen aan je keuken. Hoe fijn is dat?  

Het zelf kweken van groenten en fruit is dus hartstikke leuk, gezond, lekker én ontspannend. Als jij graag in de tuin bezig bent, kan dit dan ook zeker iets voor jou zijn. Maar ook als je denkt dat je alles behalve groene vingers hebt. En ben je er eenmaal aan begonnen, dan zul je zien dat je écht niet meer wilt stoppen!