Groen

Van deze drie laatbloeiers kun je nog volop genieten in September

De zomer is bijna voorbij, we komen thuis van vakantie en het oude leven gaat weer verder. Je spendeert meer tijd in huis, of misschien werk je zelfs vanuit huis. Bloemen zijn dan altijd een goed idee om je woning net even wat gezelliger te maken.

Ondanks dat september voor veel bloemen geen geschikte maand is, heeft onze groendeskundige Romeo Somers, van Green Your Day, drie prachtige laatbloeiers gevonden die nog fantastisch bloeien in deze periode.

Gloriosa

De Gloriosa wordt ook wel klimlelie genoemd. De plant klimt namelijk over andere planten heen door haar kurkentrekkersliertjes om takken heen te slaan. Buiten kan de plant tot wel drie meter hoog worden, maar binnen blijven ze wat kleiner. De Gloriosa komt oorspronkelijk uit Afrika en West-Azië en het is zelfs de nationale bloem van Zimbabwe. Daar is het een beschermde plant die vuurlelie wordt genoemd.

De bijnaam van de Gloriosa is ‘prachtlelie’. Dat heeft de plant natuurlijk te danken aan de schitterende bloemen op lange stelen. De Gloriosa is overigens ook een perfecte plant om bijvoorbeeld te verwerken in terrascreaties.

Zet de kamerplant op een warme plaats met veel zonlicht kort voor het raam of in een serre. Wanneer de temperatuur oploopt tot 30 graden, kan de plant afgeschermd worden. De Gloriosa bloeit optimaal wanneer ze in vochtige aarde staat en een maal per week kamerplantvoedsel krijgt.

Hortensia

In bijna iedere tuin staat tegenwoordig wel een Hortensia. Binnen in een mooie vaas komt de Hortensia prachtig tot zijn recht. Ook is de bloem een populaire plant om cadeau te doen. De grote bollen van de Hortensia in roze, wit, blauw en varianten daarop, bestaan uit allemaal kleine bloemetjes.

De Hortensia staat in bloementaal voor eerlijke emoties, dankbaarheid en schoonheid. De Hortensia wordt dan ook vaak in bruidsboeketten verwerkt, om op die manier de schoonheid van de bruid te benadrukken.

De Hortensia kan het beste op een plek staan met halfschaduw zonder direct zonlicht. Wanneer de Hortensia te veel zonlicht krijgt, kunnen de blaadjes bruine randen krijgen. Geef de plant regelmatig tot dagelijks water, zodat de grond niet uitdroogt en lichtvochtig blijft. Doe dit ongeveer twee keer per week. Maak bij voorkeur gebruik van onthard water. Voeg soms wat plantenvoeding toe aan het gietwater om nog langer van gezonde en bloeiende Hortensia’s te genieten. Uitgebloeide bloemen kun je afknippen en bewaren als droogbloem.  

Geranium

De Geranium is populairder dan voorheen en dient niet alleen meer om ‘achter te zitten’. De plant wordt gebruikt en verwerkt in allerlei prachtige, trendy creaties. Geraniums zijn niet alleen leuk voor op de vensterbank, maar staan ook gezellig in tuinpotten en balkonbakken.

Geraniums zijn echte zomer- en herfstbloeiers, die je overal tegenkomt. De Geranium staat symbool voor vindingrijkheid, vanwege de verfijnde patronen van de nerven op de bladeren. De bladeren van de Franse Geranium hebben de vorm van een eikenblad. Deze soort staat voor echte vriendschap en is in Frankrijk ook een plant die cadeau gegeven wordt om de vriendschap te benadrukken.

Geraniums zijn dol op zonlicht, dus wanneer de plant binnen staat is een plekje bij het raam het beste. Het onderhoud is vrij simpel. Om de Geranium beter te laten groeien is het handig om soms even de dode bladeren en bloemknoppen te verwijderen. Je hoeft de Geranium alleen water te geven als de grond in de pot droog aanvoelt.