Gezondheid

In de overgang? Deze vijf feitjes wist jij nog niet!

Opvliegers, stemmingswisselingen en een lager libido. Het is een opsomming van symptomen die je kunt hebben door de overgang. Je leest er veel over op het internet of hoort verhalen van vriendinnen, maar wat is nou waar en wat niet?

Wat is de overgang?

In feite betekent de overgang het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Tijdens deze fase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. De meeste vrouwen krijgen hiermee te maken tussen hun veertigste en zestigste levensjaar. Maar het komt ook voor dat vrouwen al op vroege leeftijd ermee te maken krijgen. 

Kom je aan tijdens de menopauze?

Een van de grootste angsten van vrouwen is dat ze aankomen door de overgang. Maar daar is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Wat onderzoekers wél hebben ontdekt is dat de daling van de oestrogeenspiegels de vetopslag kan verschuiven van de heupen en dijen, naar de buik. Hierdoor bestaat de kans dat je meer buikvet krijgt. 

Hoe zit het met je libido?

Minder zin in seks door de menopauze: je hoort het vaak voorbijkomen. Maar een verlaagt libido is niet volledig te wijten aan hormonale schommelingen. Je hormonen hebben vaak wel invloed op je mentale gesteldheid. Bijvoorbeeld dat je je soms wat somber kunt voelen of gestresst. Dus als je voor de menopauze gewoon van seks genoot, zal dat daarna niet anders zijn. Wél kan de overgang zorgen voor vaginale droogte. Maar dat is simpel op te lossen door een crème of glijmiddel.

 

LEES OOK
Last van stemmingswisselingen? Dit is wat je eraan kunt doen!

 

Overgang hoeft niet verschrikkelijk te zijn

Al die opvliegers, stemmingswisselingen en slechte nachten: het is geen pretje. Maar het hoeft niet verschrikkelijk te zijn. Veel vrouwen hebben zelfs nauwelijks tot geen klachten. En uit veel verschillende studies blijkt dat vrouwen die regelmatig bewegen en gezond eten, minder klachten ervaren van de overgang. 

Hoe lang duurt de menopauze?

Iedere vrouw ervaart de overgang anders. En voor sommigen kan het zeker jarenlang duren. Wel zijn er verschillende periodes en fases, waardoor het het ene moment erger is dan het andere moment. Ook de lengte van de periodes, welke klachten je ervaart en de zwaarte van de symptomen kunnen verschillen. Dat komt doordat gedurende de overgang de functie van de eierstokken fluctueert. Dit kan leiden tot schommelingen van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. 

De pil slikken en de overgang

Onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, van Krachtvoer voor Vrouwen, kan je alles vertellen over de overgang. Ze kreeg van de kijkers veel vragen over het slikken van de pil in combinatie met de overgang. Want door het slikken van de pil weet je niet of je in de overgang bent of niet. In onderstaande video legt ze precies uit hoe dit zit.