Groen

Dit is Floor, onze nieuwe moestuinexpert!

We hebben een nieuw gezicht: Floor Korte! Ze is onze nieuwe moestuinexpert, die niet kan wachten om al haar geweldige kennis en tips met ons te delen.

Floor heeft een eigen moestuin, waarin ze groenten, kruiden en fruit kweekt. Haar interesse voor moestuinieren begon in 2013. Haar tuin groeide al snel uit tot een moestuin van 100m2. Floor omschrijft haar moestuin als haar 'stress free zone'. Ze heeft hierover een blog genaamd Floors moestuin en Instagram-account, waarmee ze haar volgers hoopt te inspireren. Ze heeft ook een aantal boeken geschreven, waaronder een moestuin-journal, 'De Groene Tuin' en een moestuinagenda.  

In de studio

Vandaag is moestuin-expert Floor Korte bij ons in de studio en ze gaat ons leren over het in leven houden van kruidenplantjes: de muntplant en een basilicumplant in het bijzonder. Hoe kan het dat deze zo lastig in leven te houden zijn? En vooral belangrijk: wat kun je eraan doen?  

Er zijn eigenlijk drie opties volgens onze moestuinexpert:  

1. Verpotten

Een plantje uit de winkel overleeft maar kort bij je thuis. De plant ervaart stress vanwege de vele temperatuurverschillen en doordat de wortels dicht op elkaar staan. Wat je hieraan kunt doen is het plantje uit elkaar halen om hem vervolgens te verpotten. Om de wortels wat meer ruimte te geven haal je het plantje voorzichtig uit elkaar. Zo krijgt je plantje nieuwe grond en goede voeding en leeft hij langer. Floor raadt aan om biologische potgrond hiervoor te gebruiken.  

2. Aftoppen en op water zetten

De tweede optie is het plantje aftoppen en op water zetten. Sommige mensen hebben misschien al vaker een ‘gewone’ plant gestekt, maar dat kun je dus ook heel goed met kruidenplantjes doen. Pak de bovenste blaadjes (nooit de onderste!) en knip ze af. Daar waar je de blaadjes eraf haalt gaat de plant weer verder groeien. Zet ze in het water en na ongeveer een week zal je de eerste wortels al te zien krijgen.  Wanneer de wortels tussen 5 centimeter en 10 centimeter lang zijn kun je de plant in een potje zetten, zoals bij de tip hiervoor.      

3. Zaadjes zaaien

Ten slotte de laatste optie! Het wordt al bijna herfst, dus de temperatuur gaat langzaam dalen. Dit betekent dat je niet meer buiten zaadjes kan zaaien. Dus, zaai de zaadjes lekker binnen. Het is van belang om de zaadjes niet te dicht op elkaar te zetten, zodat ze genoeg ruimte krijgen om te groeien. Plaats wat huishoudfolie over de pot voor extra warmte en condens. Heb je binnen niet genoeg licht? Dan tipt Floor om een gloeilamp naast de pot te plaatsen!