Artikelen

Digitips van Pernille: mooiere foto’s maken met je smartphone

Vorig seizoen zijn we begonnen met de digitips en daar gaan we dit seizoen lekker mee door! Iedere keer beantwoordt Pernille een kijkersvraag en vandaag luidt die als volgt: “Heb je tips op mooiere foto’s te maken met mijn smartphone?”

Mooie plaatjes schieten willen we natuurlijk allemaal. Gelukkig hebben de meeste smartphones tegenwoordig een hele goede camera. Toch zijn er een paar simpele trucjes om nog betere foto’s te maken met je telefoon. Pernille heeft ze voor je op een rijtje gezet!  

Tip 1: Zorg voor een rechte horizon  

Wanneer je een foto maakt waar een duidelijke horizon op te zien is, zoals een zee, skyline of landschap, ziet het er wat slordig uit als deze scheef is. Probeer hier tijdens het maken van een foto dus rekening mee te houden. Een rechte horizon geeft meteen een professionelere look! Mocht het nou toch niet helemaal gelukt zijn, dan kun je de horizon op je foto vaak nog naderhand recht zetten. In de bewerkfunctie van je telefoon heb je een optie waarmee je de foto een beetje kunt draaien, waardoor de horizon toch netjes recht staat. 

Tip 2: Scherpstellen  

Denk je een leuke foto gemaakt te hebben, blijkt hij achteraf niet helemaal scherp. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Er bestaat gelukkig een makkelijk trucje om een scherpe foto te maken. Wanneer je de camera van je smartphone richt op datgene waar je een foto van wil maken, tik dan even met je vinger precies op de plek die je scherp wil hebben. Je telefoon zal nu op die plek scherpstellen. Zo weet je zeker dat je een haarscherpe foto hebt!  

 

LEES OOK
Hoe kies je een veilig wachtwoord?

 

Tip 3: Zoom niet in  

De meeste smartphones hebben een goede camera waar je prachtige foto’s mee kunt maken. Helaas is het bij veel toestellen wel zo dat wanneer je inzoomt, er veel kwaliteit verloren gaat. De foto wordt dan een stuk onscherper. Probeer daarom zo min mogelijk in te zoomen en ga, als dat kan, gewoon wat dichterbij staan.  

Tip 4: Een stabiele greep

Pernille is zelf onwijs fan van deze tip. Wanneer je je telefoon met twee handen vasthoudt, kan het snel wat wiebelig worden. Dit komt natuurlijk niet ten goede van de foto’s. Probeer dit eens: leg je middelvinger en ringvinger tegen de achterkant van je telefoon. Met je wijsvinger en pink klem je te telefoon vast en je duim blijft vrij. Dit is een hele stabiele greep waarbij je zelfs nog een hand overhoudt. Voor het scherpstellen bijvoorbeeld! Hopelijk gaan je foto’s er nu een stuk beter uitzien!

Wil je deze tips nog even rustig bekijken in een video? Dat kan hieronder. En heb je zelf een digi-tip voor Pernille? Stel hem dan op de Koffietijd Facebookpagina.