Entertainment

Een tranentrekkende musical

September staat bij Koffietijd in het teken van cultuur, dus we besteden deze maand extra veel aandacht aan onder andere theatervoorstellingen. Met vandaag in het bijzonder: de musical Come From Away.

Het is morgen alweer 20 jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de aanslag op de Twin Towers in New York. Het afschuwelijke verhaal van 11 september staat bij iedereen in het geheugen gegrift, maar er is nog een verhaal over die dag die maar weinig mensen kennen en dat centraal staat in een nieuwe musical: Come From Away. De Nederlandse versie van de musical gaat op 18 november in première in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. De musical heeft een echte sterrencast, met onder anderen: Willemijn Verkaik, Ad Knippels, Wim van den Driessche en Robbert van den Bergh.

Een klein dorpje in Canada

De indrukwekkende musical gaat over het waargebeurde verhaal van het Canadese dorpje Gander. Op 9/11 werden de Amerikaanse vliegtuigen genoodzaakt te landen in dit dorpje door het sluiten van het luchtruim. Dit zorgde ervoor dat er in een klap 7.000 reizigers opgevangen moesten worden door de lokale bevolking. En dat terwijl het dorpje Gander zelf maar 9.000 inwoners telt.

De inwoners van het drop hebben zich samen ingezet om de gestrande reizigers te voorzien van alle primaire levensbehoeften. En je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat dit voor heel mooie, inspirerende verhalen heeft gezorgd. Het verhaal heeft zelfs menig bezoeker van de musical in tranen doen uitbarsten!

Eerste vrouwelijke pilote

Het levensverhaal van de eerste vrouwelijke pilote van American Airlines, genaamd Beverly Bas komt ook aan bod in de musical. Zij bestuurde op de beruchte dag één van de 38 vliegtuigen die noodgedwongen een landing in Gander moesten maken. Zij vertelde tien jaar later haar verhaal aan de schrijvers, die besloten de musical om haar verhaal te baseren.

Een groot succes

De musical was eerder al te zien op het Amerikaanse Broadway en het Britse West End. Daar was deze productie een groot succes. De Britse versie kreeg in 2019 de prijs voor de Best Musical en in Amerika ontving de productie maar liefst 7 nominaties voor de Tony Awards. Door het grote succes van Come From Away is er zelfs een opname gemaakt van de Broadway-versie. Deze is vanaf vandaag te zien op Apple TV+. Het is in ieder geval een echte aanrader!