Gezondheid

Jonge helden campagne voor kinderen

Begin deze maand is het ArtDECO onderzoek gestart. Kindernefroloog in opleiding dr. Rik Westland, leidt dit onderzoek samen met collega's van zes Nederlandse academische ziekenhuizen.

Aangeboren afwijkingen aan nieren en urinewegen zijn de belangrijkste oorzaken van onherstelbaar nierfunctieverlies bij kinderen. Kindernefroloog in opleiding dr. Rik Westland van Amsterdam UMC wil met zes Nederlandse academische ziekenhuizen beter voorspellen wat aangeboren afwijkingen voor de niergezondheid van opgroeiende kinderen betekent. 

Aangeboren nierafwijking

Bij 1 op de 3 kinderen die dialyse of een niertransplantatie nodig hebben, is een aangeboren afwijking hiervan de oorzaak. Sinds het bestaan van de 20-wekenecho ontdekken artsen veel van deze aandoeningen al tijdens de zwangerschap. Maar hoe de nierschade zich vervolgens bij een kind ontwikkelt, is maar zelden te voorspellen. Dat komt doordat de aangeboren nierafwijkingen per kind erg van elkaar verschillen. Ook over de oorzaak van deze aandoeningen is weinig bekend: bij slechts een klein percentage van de kinderen vinden artsen een genetische verklaring of spelen omgevingsfactoren aantoonbaar een rol.

Het onderzoek ontvangt 1,5 miljoen euro subsidie van de Nierstichting vanuit hun label 'Jonge Helden'. De Nierstichting heeft mede dankzij de Postcode Loterij de campagne 'Jonge Helden' opgezet.

 

Bron foto: Medea Huisman