Proef op de som

Hoe maak je de perfecte gehaktbal?

Houd je ook zo van zo'n heerlijke oudhollandse gehaktbal? Dan komen deze top tips van Bibi Loomans je heel goed van pas. Ze verklapt namelijk haar geheimen voor dé perfecte bal. Zo maak je vanavond een verrukkelijke maaltijd klaar!

Tip 1: Het vlees

Ga het liefste altijd voor half om half gehakt. Hoe meer vet in je vlees, hoe sappiger je bal blijft tijdens het bakken en hoe malser hij uiteindelijk wordt. Natuurlijk kun je ook mager rundergehakt, kip, kalkoengehakt of vegetarisch gehakt gebruiken. De kans is dan alleen wel groter dat je balletjes wat droger en taaier worden. Wees dan extra voorzichtig als je ze in de pan doet en zorg voor genoeg smaak met specerijen en een saus of jus.

 

Gehakt met een vetpercentage van 20 tot 30 procent is perfect. Alleen vind je dat meestal niet in de supermarkt. Daarvoor zul je toch echt langs de slager moeten. Die kan je dan wel meteen adviseren welk mengsel je het best kunt gebruiken voor de verschillende soorten gehakt. Die mengsels zijn echt mega lekker! Extra tip: wil je ballen van kip- of kalkoengehakt maken, waar van zichzelf weinig vet in zit? Wees dan extra voorzichtig als je ze de pan in doet. 

 

Tip 2: Ei

Voor een stevige gehaktbal heb je echt een ei nodig. Als de gehaktbal heet wordt stolt het ei en bindt het alle ingrediënten perfect samen, zonder dat het geheel taai wordt. Super toch?!

Tip 3: Mengen

Als je alle ingrediënten in een kom hebt zitten kun je gaan mengen. Doe dat nooit met een mixer of een lepel, maar áltijd met je handen. Zo voorkom je dat je het vlees plet. Met bijvoorbeeld een lepel gebeurt dat veel sneller, met tot gevolg dat je gehaktballen taai worden. Niet lekker dus. 

Tip 4: Handen nat maken

Gehaktballen kleven vaak aan je handen. Daarom is het slim om van te voren je handen nat te maken. Wanneer je dat doet, gaat het rollen beter én worden ze ook echt mooi rond.

Tip 5: Niet te hard drukken

Druk niet te hard tijdens het rollen. Want als de gehaktballen te compact zijn, kunnen ze taai worden. Rol daarom lichtjes en net zolang tot je geen scheurtjes meer ziet.

Tip 6: Maak ze even groot

Probeer je gehaktballen ongeveer even groot te rollen, dan garen ze ook gelijkmatig. Vind je dat lastig? Weeg dan elk stuk gehakt steeds even af zodat ze hetzelfde gewicht hebben, of gebruik een ijsschep of een gehaktballentang. 

Tip 7: Tijd om te rusten

Laat de ballen na het rollen even rusten in de koelkast. Door de warmte van je handen is het vlees niet meer zo koel. Als je de gehaktballen een halfuur in de koeling legt, worden ze steviger en vallen ze minder snel uit elkaar tijdens het bakken.

Zo, nu kan je zelf aan de slag met het maken van de perfecte gehaktbal. Veel succes en alvast eetsmakelijk!