Gezondheid

Zó ga je met sportblessures om

We kunnen inmiddels weer flink sporten en bewegen, na een periode van meer thuiszitten en thuiswerken. Maar bij meer trainen en sporten liggen blessures op de loer. Hoe gaan we hier het beste mee om? Marcel geeft ons weer fijne tips.

Grote kans op sportblessure

Per jaar hebben 3,5 miljoen Nederlanders te maken met sportblessures, waarvan de helft ook behandeld moet worden. De kans op een sportblessure is dus groot. Na een periode van weinig beweging kun je sneller last krijgen van blessures en pijnlijke spieren wanneer je weer meer gaat sporten of bewegen. Je herkent het misschien wel als je net weer terugkomt van de sportschool of een hele dag in huis of in de tuin bezig bent geweest terwijl je het daarvoor wat rustiger aan hebt gedaan. Tijdens de lockdown was wandelen voor velen dé manier om even lekker te bewegen, maar nu er dus weer meer mogelijk is en je andere vormen van beweging weer kunt doen, is dit ook een hele andere spierbelasting en intensiteit. Daardoor kun je, naast spierpijn, ook te maken krijgen met verrekkingen, kneuzingen en verstuikingen.

 

Knieblessures

Veruit de meeste voorkomende sportblessures zijn die aan de knie. Denk bijvoorbeeld aan een springersknie, lopersknie of beschadigingen van de kruisbanden of meniscus. Veel hardlopers en wielrenners hebben hier vaak mee te maken. Ook wandelaars die flinke kilometers maken zullen dit herkennen. Verzwikte enkels zijn natuurlijk ook heel bekend. Bij een verzwikking rekt een enkelband of pees uit. In ernstigere gevallen zijn de enkelbanden zelfs in- of afgescheurd. Je ziet bij een verzwikte enkel vaak dat deze opzwelt, waardoor je je minder goed kunt bewegen en vaak last hebt van pijn. Rugklachten komen vaak voor bij mensen die fitness doen. Je kan dan denken aan steken en stijfheid. Dit wordt veroorzaakt door overbelasting van lage rugspieren of plotselinge draaibewegingen die voor een spierverrekking zorgen.

 

Wat kun je doen?

Het is verstandig om het sporten geleidelijk op te bouwen. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe belasting. Zorg ook voor een goede warming-up. Zo stimuleer je namelijk de bloedcirculatie waardoor de spieren sneller zuurstof en energiestoffen opnemen waardoor je beter kunt presteren. Goed schoeisel is ook ontzettend belangrijk en wordt vaak onderschat. Het kan direct effect hebben op je beweegtechniek. Als je heup wegzakt of je voet doorzakt vanwege slechte schoenen en dus een slechte techniek, loop je een blessure op. Bij het afsluiten is het goed om altijd een cooling-down te doen. Beweging en blessures zijn helaas wel onlosmakelijk met elkaar verbonden, dus helemaal voorkomen zal vaak niet gaan. Wat je wél kunt doen is voorkomen dat je compleet uitvalt na het oplopen van zo'n blessure. Je hebt natuurlijk geen zin om weer een tijd stil te komen zitten, vooral niet nu er net weer meer mogelijk is op bewegingsgebied. Iets wat je hierbij kan helpen is een smeerbare pijnstiller.

 

Een smeerbare pijnstiller

Zoals de naam al aangeeft is dit een pijnstiller die je opsmeert, in plaats van slikt. Je brengt het daardoor ook precies op de plek aan waar het nodig is. Een voorbeeld van zo'n smeerbare pijnstiller is Tantum. Je kunt dit product zacht inwrijven, daardoor dringt de pijnstiller tot diep in de kern van de pijn door. Zo zal de zwelling verminderen, verdwijnt de pijn en wordt ontsteking geremd. Het smeren van deze pijnstiller bevordert de doorbloeding en heeft een ontspannende werking. Je kunt dit 1 tot 4 keer per dag gebruiken. Het is een geneesmiddel, dus lees voor gebruik even de bijsluiter en ga bij twijfel of langdurige last langs de huisarts.