Groen

Je tuin winterklaar maken, zo doe je dat!

De bladeren vallen, het wordt kouder en sneller donker buiten: de winter komt eraan. Dit betekent echter niet dat je tuin saai hoeft te zijn! Met deze handige tips kan jij ervoor zorgen dat je tuin er ook in de winter netjes en kleurrijk bij ligt.

Onze groenexpert Romeo Sommers, van Green Your Day, heeft de beste tips op een rijtje gezet om je tuin klaar te maken voor de winter.

Zorg voor genoeg kleur   

Heb je veel zomerbloeiers in potten staan? Vervang deze dan! Deze planten zijn nu, na de zomer, namelijk uitgeput. Door ze met winterbloeiers te vervangen heb je nog tot ver in de winter mooie kleuren in je tuin. Kies bijvoorbeeld voor heide en winterviooltjes, deze zijn sterk genoeg om de kou van de winter te doorstaan. Vergeet niet de planten vroeg in het najaar te vervangen, zodat de planten nog nieuwe wortels kunnen aanmaken. Wanneer het dan gaat vriezen zijn de wortels beter bestand tegen de kou.  

Bescherming tegen de vorst   

We willen de planten natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen de kou. Zet daarom je planten in een groep bij elkaar, zodat ze elkaar een beetje warm kunnen houden. Dat ziet er ook meteen gezellig uit! Je kunt de planten ook tegen een muur zetten voor wat extra beschutting. Zet dan de meest vorst gevoelige plant in het midden zodat deze door de andere wordt beschermd.  Het is goed om te weten dat planten niet houden van grote temperatuur verschillen. In de volle grond is de temperatuur constanter dan in een pot. Door de planten in een pot te zetten met isolerende werking, worden ze beschermd tegen de kou van de nacht en de warmte van de zon overdag.   

Water geven in de winter  

De winters kunnen droog zijn, daarom is het dan ook belangrijk dat je je planten voldoende water geeft. Dit is weliswaar minder vaak dan in de zomer. Probeer de planten na 12 uur ‘s middags water te geven, zodat de temperatuur niet meer zo laag is. Tijdens de vorst hoef je ze geen water te geven.   

Mixen maar!   

Stop een mooie mix van bollen in de pot en plant daar bovenop wat najaar bloeiers, zoals asters, winterviooltjes of Calocephalus. Op die manier heb je de hele winter kleur in je tuin en in het vroege voorjaar word je verrast door mooie bloemen uit de bollen.