Vrije tijd

Weekendtip: Façade bij Museum Beelden aan Zee

Wie wel eens in museum Beelden aan Zee is geweest kent vast het grote masker bovenop de duin bij het museum. Wat misschien minder mensen weten is dat het beeld is gemaakt door kunstenaar Igor Mitoraj. In Façade ontdek je een uitgebreid overzicht, vormgegeven door ontwerper Mart Visser, van de klassieke en sensueel vormgegeven mensfiguren. Bezoek de tentoonstelling nog tot en met 6 februari 2022.

De Pools Italiaanse kunstenaar raakte door zijn tijd in Italië geïnspireerd door de schoonheid van de klassieke oudheid en creëerde hij talrijke monumentale sculpturen in brons en marmer. Zijn beelden hebben een melancholieke, kalme uitstraling. De sensuele en klassieke mensfiguren zijn tegelijkertijd ook gefragmenteerd of aan onttakeling onderhevig. Façade, het aangezicht van een gebouw, refereert en eert het monumentale masker Light of the Moon op de duin voor het museum.

Een zintuigelijke ervaring

Couturier, ontwerper en beeldend kunstenaar Mart Visser maakt van de tentoonstelling een zintuiglijke ervaring. Loop tussen de beelden door en luister naar een muziekje terwijl een zomerse geur de ruimte vult. De beelden krijgen op een eigentijdse wijze een plek in een met glazen panelen gecompartimenteerde ruimte. Zo ontstaat een poëtische, semi-transparante, moderne omgeving die letterlijk en figuurlijk de ruimte biedt om je in deze tentoonstelling te verliezen.

“Ik dacht: Je moet dit eigenlijk ontwrichten. Doe er iets anders mee, waardoor het een hele andere presentatie kan worden waarin je respect hebt voor het oeuvre van de kunstenaar.” - Mart Visser.

Bezoek museum Beelden aan Zee en ruim 125 verschillende musea in Nederland gratis met de VriendenLoterij VIP-KAART.