Hobby

Zijn houten kozijnen een goed idee?

Al die kunststof kozijnen: het lijkt helemaal hot and happening. Maar hoe zit het met de oude vertrouwde houten kozijnen? Moet je deze zo snel mogelijk vervangen of heeft een houten kozijn ook nog de nodige voordelen? De redactie van Koffietijd zocht het voor je uit!

Levensduur van houten kozijnen

De exacte levensduur van een houten kozijn is afhankelijk van het onderhoud en de houtsoort. Tropisch hardhout gaat van zichzelf het langste mee. Maar omdat dit type hout erg prijzig is en de productie niet milieuvriendelijk, zijn er allerlei nieuwe bewerkingstechnieken ontwikkeld. Door middel van een stevige toplaag en thermische modificatie, gaat een behandeld kozijn van Vurenhout nu net zo lang mee. Het gemiddelde staat op maar liefst 50 jaar. En da's niet niks. Ter vergelijking: bij kunststof is dit gemiddelde 25 jaar. 

Onderhoudsvriendelijk of niet?

Bij houten kozijnen denken veel mensen aan afgebladderde verf. Maar dat beeld is tegenwoordig toch echt achterhaald. Door de verbeterde verfsoorten en bewerkingstechnieken zijn houten kozijnen juíst  onderhoudsvriendelijk geworden. Als je kiest voor hoge kwaliteit, hoef je slechts om de 10 á 15 jaar opnieuw te schilderen. Bovendien is het veel gemakkelijker om een houten kozijn te repareren dan een kozijn van kunststof.

Houten kozijnen en duurzaam bosbeheer

Houten kozijnen zijn niet alleen duurzaam vanwege de lange levensduur, maar ook vanwege de milieuvriendelijke productie. Let er wel op dat de houtsoort een FSC-certificering heeft. Dit hout is afkomstig uit een verantwoord beheerd bos en daarom een duurzame keuze. 

Isoleren met houten kozijnen

Twijfel je of houten kozijnen wel bijdragen aan een goed geïsoleerd huis? Dan hebben we goed nieuws! Bij een houten kozijn van hoge kwaliteit wordt het glas volledig verlijmd, waardoor het luchtdicht is. Hierdoor heeft het dus een hele goede isolerende werking.

Kans op brandgevaar?

Kozijnen van hout zijn verrassend brandveilig. Kwalitatief hout verkoolt namelijk erg langzaam en werkt dus brandvertragend.

Sfeervolle en karateristieke uitstraling

Het liefst wil je kozijnen die er ook mooi en stijlvol uitzien. Daarbij is het houten kozijn ook een goeie keuze. Want hout heeft nu eenmaal een hele warme en sfeervolle uitstraling. Het geeft de woning direct meer karakter. Ben je toch een grotere liefhebber van een moderne look? Dan is het mogelijk om de houten kozijnen bijvoorbeeld zwart te (laten) verven.

Conclusie: zijn houten kozijnen een goed idee?

De kans is groot dat je verrast bent door alle voordelen van houten kozijnen. Als jouw huidige houten kozijnen nog in goede conditie zijn, is het dus niet nodig om ze snel te vervangen voor kunststof. Bij twijfel is het verstandig om je te laten adviseren door een kozijnen specialist. De moderne kozijnen van hout zijn in ieder geval een goed idee!