Gezondheid

Dansen voor de mini-long

Wist jij dat zo'n 600.000 Nederlanders onherstelbare schade aan hun longen hebben? Dit is ontzettend veel, bovendien komen er alleen maar meer bij. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt zelfs dat longschade in 2030 wereldwijd de derde doodsoorzaak wordt. Om deze mensen te helpen werkt Longfonds samen met wetenschappers en artsen aan een mini-long om beschadigde longen weer gezond te maken. Geld ophalen voor Longfonds gebeurt van 14 tot 16 oktober tijdens 'De Dansmarathon'.

Dansen voor Longfonds

De Vriendenloterij Dansmarathon wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor deze 600.000 mensen met onherstelbaar beschadigde longen en voor de 1,3 miljoen Nederlanders met longproblemen. Tijdens het unieke dansspektakel dansen honderd koppels zo lang mogelijk op de muziek van bekende DJ's en aritiesten. Het koppel dat het langst op de dansvloer blijft staan, wint de hoofdprijs van 100.000 euro. Alle loten die tijdens De Dansmarathon en in de weken voorafgaand aan het programma via de Vriendenloterij worden verkocht, spelen automatisch mee voor Longfonds. Het geld dat met de actie wordt opgehaald, wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de mini-long.

Yolanda 

Iemand die baat heeft bij een mini-long is COPD-patiënt Yolanda van Velsen. Vrij ademhalen is niet meer mogelijk voor haar nu haar longen zo erg beschadigd zijn. Ze is vandaag bij ons in de studio om te vertellen hoe het is om te leven met deze longziekte. Daarnaast vertelt ze over het belang van onderzoek naar de mini-long en hoe deze haar leven kan veranderen.