Geld

Is schenken voor je dood een goed idee?

Tegenwoordig levert je spaargeld niks meer op bij de bank. En bij diverse banken moet je zelfs extra betalen voor je spaargeld. Het is dus niet vreemd dat het steeds populairder wordt om geld te schenken aan je (klein)kinderen vóór je overlijdt. En dat brengt ook verschillende voordelen met zich mee.

Verklein je vermogen

Door te schenken kun je je vermogen verkleinen. Het voordeel hiervan is dat je uiteindelijk minder vermogensbelasting hoeft te betalen. En dat kan flink oplopen als je je bedenkt dat je boven je vrijstelling van €50.000 belasting gaat betalen. Als je een fiscaal partner hebt, is jullie vrijstelling samen €100.000. Over alles wat daarboven zit, betaal je vermogensbelasting. Hoe hoger je vermogen, hoe meer belasting je betaalt.

Eigen bijdrage minimaliseren

Wanneer je niet meer op jezelf kunt wonen, is verhuizen naar een zorginstelling een logische volgende stap. En dat kost geld. In eerst instantie betaal je een lage bijdrage aan zo'n zorginstelling, maar na een aantal maanden kun je een hogere bijdrage gaan betalen. Dit is allemaal inkomensafhankelijk. Daarnaast kunnen deze bedragen ook onwijs verschillen. De lage bijdrage ligt tussen de €171,80 en de €899,80. Als je de hoge bijdrage moet betalen, kan dit oplopen tot €2469,20. Hoe lager je inkomen en vermogen, des te minder betaal je later om te mogen wonen in een zorginstelling.

Schenk aan je (klein)kinderen

Het is ook een optie om te schenken aan je kinderen of kleinkinderen. Je spreekt dan van een echte win-win situatie. Want je kinderen zullen hier heel blij mee zijn, maar ook jij kunt ervan genieten. Stel dat je een schenking doet, zodat zij een opleiding kunnen volgen. Dan zie je je kinderen of kleinkinderen zich ontplooien. Of misschien kun je wel de bruiloft van je zoon of dochter betalen, dat ook altijd een grote investering is. 

Maar let op: er zit wel een maximum aan het bedrag wat je mag schenken. Je mag bijvoorbeeld €6.604 schenken per kind en €3.244 per kleinkind. Voor je daadwerkelijk aan de slag gaat met schenken is het goed je eerst te laten informeren hiervoor, dit kan bijvoorbeeld bij vermogensadviseur in schenken zoals Van Lanschot.

Schenken voor een koophuis of studie

Er is een uitzondering op het te schenken bedrag, als het voor een koophuis is. In dat geval mag je €105.302 vrij schenken, mits het voor de woning wordt gebruikt. De vrijstelling geldt alleen als de persoon waaraan je schenkt, tussen de 18 en 40 jaar oud is. Het mag overigens ook gebruikt worden om (een deel van) een hypotheek af te lossen.

Ook als je een schenking doet voor een dure studie, wordt er een uitzondering gemaakt. Je mag dan maximaal €55.996 schenken. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de studiekosten minimaal €20.000 per jaar zijn en je moet kunnen aantonen dat je het geld binnen 2 jaar hebt besteed aan je studie.

Steun een goed doel

Naast dat je je geld aan personen kunt schenken, kun je ook geld schenken aan goede doelen. En daar kun je een onwijs grote impact mee maken. Naast dat je het goede doel hiermee helpt, is het ook gunstig voor jou. Je kunt namelijk het geld dat je aan een goed doel schenkt, gedeeltelijk of helemaal aftrekken van de inkomstenbelasting. Het drempelbedrag is 1% van je inkomsten of minimaal €60.

Het maximale wat je af mag trekken is 10% van je inkomsten. Je kunt ook periodieke schenkingen doen, deze zijn helemaal aftrekbaar en hiervoor gelden geen minimale en maximale bedragen. Het is wel een vereiste dat je gift naar een ANBI gaat. Wat staat voor 'Algemeen Nut Beogende Instelling'. Het is dus belangrijk dat je goed uitzoekt of het goede doel die je steunt of wilt steunen, hieronder valt.

Verkleinen van erfbelasting

Hoewel het minder is dan de meeste mensen denken, betalen nabestaanden erfbelasting. Dit is altijd onder 40% maar kinderen betalen maximaal 20% erfbelasting. Het is natuurlijk zonde als je al het geld bewaard voor dit moment. Het is dus slim om tijdens je leven te schenken.