Artikelen

Dansen voor een mini-long

De afgelopen dagen stonden in het teken van het grootste dansprogramma ooit: De Dansmarathon. Tijdens dit enorme dansspektakel dansten honderd koppels voor de hoofdprijs van 100.000 euro én om geld op te halen voor het Longfonds.

Na 50 uur dansen haalden maar liefst 20 koppels de eindstreep. Toch is er uiteindelijk natuurlijk maar één winnaar. Danspaar Tawatha en Jermain namen slechts 35 minuten rust en gingen er vandoor met het mooie geldbedrag. 

Medische begeleiding

Dat het evenement zwaar was voor de deelnemers was duidelijk. In de 50 uur dat de VriendenLoterij Dansmarathon duurde, mochten de deelnemers slechts vijf uur uitrusten. Verschillende deelnemers liepen blessures op of waren te uitgeput om door te dansen. Gelukkig was er professionele medische begeleiding op de vloer om te helpen als het nodig was. Daarnaast was er een diëtiste aanwezig om te checken of de deelnemers wel genoeg aten en dronken.

Eindstreep halen

Uiteindelijk waren er dus 20 koppels die de Dansmarathon helemaal uit wisten te dansen en in de race bleven voor die 100.000 euro. Dansers Tawatha en Jermain wonnen. Maar voor de overige deelnemers die het tot de eindstreep haalden, hadden presentatoren Jan Versteegh en Wendy van Dijk ook een verrassing. Ze mogen namelijk een weekendje weg naar Disneyland Parijs.

Dansen voor een mini-long

Er werd niet alleen maar gedanst voor de hoofdprijs, de deelnemers haalden ook geld op voor het Longfonds. De Dansmarathon werd namelijk georganiseerd om geld op te halen voor de 1,2 miljoen mensen met longproblemen in ons land. Het geld dat tijdens de verkoop van loten en tijdens de Dansmarathon is opgehaald, gaat naar het Longfonds. Hoe hoog dit bedrag is, is nog niet bekend. Het Longfonds gebruikt dit geld om een mini-long te ontwikkelen. De mini-long kan in de toekomst beschadigd longweefsel gaan vervangen om zo de longen weer ‘gezond’ te maken. Ook kunnen op deze mini-long veilig medicijnen worden getest.

 

Foto: William Rutten / Talpa