Eten & Drinken

Bibi jureert: Kookboek van het Jaar 

Onze culinair redacteur Bibi Loomans is dit jaar onderdeel van de 5-koppige vakjury voor de 'Kookboek van het jaar' prijs van Food and Friends.

De Kookboek van het jaar prijs wordt georganiseerd door Food and FriendsOp 6 oktober koos Bibi samen met de andere juryleden de 6 beste kookboeken uit. 27 oktober maakte de jury de 6 genomineerde titels bekend. Dit zijn de 6 genomineerde boeken die kans maken op de Kookboek van het jaar prijs: 

1. Parwana - Durkhanai Ayubi

Waanzinnig hoe Durkhanai Ayubi de geschiedenis van Afghanistan belicht en hoe zij in dit kookboek die historische verhalen laat aansluiten bij haar recepten. Het is fascinerend hoe zij haar persoonlijke familiegeschiedenis synchroon laat lopen met de geschiedenis van het land en die verbindt aan type gerechten. Ze laat zien dat Afghanistan een land is van onderlinge verbondenheid en een land van gedeelde smaken. Het boek ziet er niet alleen prachtig uit, het zet ook aan tot koken. Het resultaat is gruwelijk lekker. Mooi om, nu er gevluchte Afghanen naar Nederland komen, deze keuken te omarmen. Wat betreft de fotografie: de kleuren en sferen komen heel mooi tot uiting.  

Bekijk hier het boek

 

2. Hotpot - Bas Robben

“Hotpotten” zou het nieuwe gourmetten kunnen worden, want het is dé nieuwe manier om met vrienden en familie samen te eten. Door de sfeerbeelden is het bijna een reisboek dat je meeneemt. De jury vindt het verrassend, zeker omdat dit boek veel toegankelijker is dan de eerste boeken van Bas Robben. Leuk detail zijn de bijpassende drankjes bij de gerechten en desserts. Er is een juiste combinatie gemaakt tussen papier van het boek en de fotografie, waarbij alle foto’s heel consistent genomen zijn met een spannend licht. Het geeft je het gevoel dat je in het land zelf bent en haalt Azië naar je eigen keuken. 

Bekijk hier het boek

 

3. De Dankbare Keuken - Stephanie Verstift

Dit is een boek met lef, helemaal van deze tijd en met oog voor duurzaamheid. Fijn dat er variatie is op de ingrediënten en je er ook uit kunt koken als je niet alles in huis hebt. Vanuit Zweden geeft Stefanie een blik op andere wereldgerechten. Het is een mooi boek voor mensen die minder vlees of vis willen eten. Ze legt heel goed uit hoe je duurzaam kunt eten, circulair en lokaal. Tot slot geeft ze je ook nog de tips om een mooi buffet te maken. Voor de beginner maar ook voor de top-kok.  

Bekijk hier het boek

 

4. Een ode aan groente Alice Zaslavsky 

Eindelijk een groenteboek zonder de hipster-vegan stijl. Dit is een topboek voor mensen die dol zijn op lokaal eten, zodat je uit de voeten kunt met knolselderij of aardpeer. Het is toegankelijk en wij zouden het vaak uit de kast pakken om direct aan de slag te gaan. Prettig dat ze verschillende bereidingsmanieren laat zien en je kunt kiezen uit diverse smaken. De fotografie is zeer consistent en met smaak gefotografeerd. Veel verrassingen en de koolcurry is favoriet. 

Bekijk hier het boek

 

5. Bistro Manon – Manon Proper

Deze vrouw met, jawel, een tweeling én drieling schotelt hen dagelijks smakelijke gerechten voor. Zij had al snel door dat je als thuiskok niet moet zwichten voor de smaak van de kinderen, maar je eigen favorieten moet aanpassen. Dat pakt goed uit. Dit boek biedt een ruime keuze aan praktische en gezonde pasta’s, (niet al te pittige) curry’s, gezonde pizza’s, salades, noedels en zelfs twee shakshuka’s. Bijzonder handig zijn de voorraadtips, de vele bijgerechten en de brood met dipjes waarmee je de kindermagen al flink voedt. Wat een verademing dat het geen kleuterkookboek is. Als je kinderen aubergine kunt leren eten, dan kan je alles. De passende fotografie is fris, gezellig en geeft een ready to eat-gevoel.  

Bekijk hier het boek

 

6. OTK - shelf love - Yotam Ottolenghi en Noor Murad

Leuk om uit de voorraadkast te koken. Ottolenghi wordt steeds toegankelijker en laat zien dat iedereen kan koken. Mooi om te zien dat hij podia aan anderen geeft, waaronder Noor Murad, en niet zelf alle credits pakt. Hij is vooral de inspirator in dit boek. Prettig dat je aantekeningen kunt maken en het gerecht tot je eigen versie kunt maken. Het past goed bij deze tijd om voedselverspilling tegen te gaan en is een echt lock down-kookboek. Heldere duidelijke fotografie zonder poespas waarbij het leuk is dat de bereidingswijze eveneens gefotografeerd is.  

Bekijk hier het boek

 

Op 16 november maakt Bibi samen met jurylid en oud Masterchef winnaar Bart van Berkel de winnaar bekend.  

Publieksprijs 

Alle ingezonden boeken doen nog steeds mee aan de publieksprijs. Het kookboek met de meeste stemmen wordt de publiekslieveling van 2021. Stemmen op de publieksprijs kan hier.

Naast de vakjury en een publieksprijs worden er ook nog 2 awards uitgereikt voor het kookboek met de beste fotograaf en de beste vormgever. Hun naam staat vaak genoemd in het colofon van een kookboek maar spelen een onmisbare rol bij het maken van een mooi kookboek.