Gezin

Dit kinderspeelgoed is volgens recent onderzoek onze favoriet!

Heb jij ook nog je oude speelgoed van vroeger bewaard? Je bent namelijk niet de enige. 60 procent van de Nederlanders is nog in het bezit van hun favoriete speelgoed van vroeger. Dat blijkt uit recent onderzoek van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van Amazon.nl in samenwerking met het Oude Ambachten & Speelgoed. En dat is niet het enige wat uit het onderzoek kwam.

Naast het bewaren van speelgoed, onderzochten ze ook welk kinderspeelgoed de afgelopen zestig jaar het meest geliefd was bij Nederlanders. Van deze uitslag heeft Amazon.nl een mooie Top 100 gemaakt. 

Van Lego tot Babyborn

Met stipt op nummer 1: Lego! Lego kwam uit het onderzoek in elk decennium - sinds de jaren '60 tot op heden - naar boven als het meest geliefde speelgoed. Jarenlang stond Barbie op een geliefde tweede plek. Maar sinds het videospel Minecraft in 2011 uitkwam, heeft Barbie haar plaats moeten afstaan. Het videospel heeft een grote impact gemaakt op kinderen, want tot mei 2020 heeft Minecraft meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht voor verschillende speelgoedplatforms.

Een mooie derde en vierde plek gaat ook niet naar een onbekende. Op drie staat namelijk het populaire bordspel Monopoly en op vier Playmobil. Sinds de introductie van Playmobil in de jaren '70, is het speelgoed niet weg te slaan bij kinderen. Al die jaren bleef het populaire speelgoed in de top vijf. Leuk feitje voor de Monopoly-spelers: Monopoly was het favoriete spel van kinderen die geboren zijn in de jaren '60 tot en met '80. Daarna verloor het wat populariteit, maar bleef vooralsnog in de top vijf.

Nummertje vijf is geworden: Baby Born. Deze pop werd begin jaren '90 geïntroduceerd door de Duitse poppenfabrikant Zapf. Het was de allereerste pop die kon plassen, wat honderdduizenden Nederlandse kinderen aansprak. Kinderen konden niet wachten om aan het armpje van de pop te trekken, waardoor je de baby in de luier of potje kon laten plassen. Later kwamen er steeds meer verschillende nieuwe versies, waardoor je de baby kon laten poepen, pap kon eten of zelfs tranen kon laten verschijnen.  

Op de afbeelding onder het artikel zie je de rest van de top 15. Of bekijk de gehele Top 100 op de website.

 

Onvervulde wens

Naast de Top 100 kinderspeelgoed onderzochten Amazon.nl en het Oude Ambachten & Speelgoed de onvervulde wensen van kinderen. Het blijkt namelijk dat een kwart van de Nederlandse volwassenen en kinderen (25%), zich nog een grote wens herinnert die nooit in vervulling is gegaan. Zo zou dat gaan om een Playstation, de Nintendo of een dure Barbie-set of Baby Born-pop.

WIN 100 EU SHOPTEGOED

Heb jij of je (klein)kind ook zo'n dure Sintwens die je éigenlijk niet kunt vervullen. Geef je dan nu op voor onze WINACTIE! Je maakt bij ons namelijk kans op een cadeaubon van 100 EURO shoptegoed bij de Top 100 Kinderspeelgoed van Amazon.nl. Ga naar onze winactie.