Entertainment

Andere rol voor Cynthia Abma op de filmset

Op tv- en filmsets is Cynthia Abma geen onbekende. Ze heeft al verschillende rollen mogen spelen in o.a. GTST, Spangas en zelfs een hoofdrol in Bon Bini: Judeska in da House. Maar Cynthia heeft tegenwoordig ook een andere rol op de werkvloer...

Een nieuwe rol voor Cynthia 

Cynthia Abma staat tegenwoordig niet alleen meer als actrice op de werkvloer, maar ook als intimiteitscoördinator. Een intimiteitscoördinator lijkt een beetje op het werk van een choreograaf of stuntcoördinator. Zoals bijvoorbeeld gevechtsscènes minutieus worden uitgeschreven om vervolgens droog getimed en gerepeteerd te worden, zo kan dit ook worden gedaan voor intieme of naakte scènes. Er wordt een echte choreografie gemaakt voor seksscènes. En timing is key, want er wordt letterlijk besproken hoe lang je wat moet doen. 

"Ik voelde meteen, dit is het"

Toen Cynthia als actrice begon, waren er nog helemaal geen intimiteitscoördinatoren, al had ze dit wel graag gehad. Via een workshop leerde Cynthia over het vak. De workshop werd gegeven door de intimiteitscoördinator van de Netflix serie Sex Education, Ita O'Brien. "Ik voelde meteen, dit wil ik ook gaan doen, dit is het."

Cynthia vindt dat het vak zo veel professioneler wordt met een intimiteitscoördinator. Ze praat met de acteurs, zodat zij hun grenzen leren aangeven en ze kijkt mee met beelden. Wanneer er geen duidelijke afspraken zijn over intieme scènes - wat van een vluchtige kus tot aan een vrijscène gaat - kunnen iemands grenzen overschreden worden. Ze merkt dat wanneer erover gepraat wordt, de acteurs zich vrijer voelen en uiteindelijk zelfs meer durven.

Cynthia's ervaring

Cynthia heeft zelf nooit gewerkt met een intimiteitscoördinator, al had ze dit wel graag gehad. Zo moest ze ooit een seksscène spelen en doen alsof ze een orgasme kreeg: "De regisseur riep toen hard over de set of ik er even een lekker geluidje bij kon maken." Terwijl ze dat deed dacht ze ook, nu denkt iedereen dat ik privé ook zo klaarkom. Ze voelde zich kwetsbaar. Maar ook een 'simpele' zoen kan 'fout' voelen. Cynthia heeft zich ook wel eens rot gevoeld na een intieme scène en daarom hoopt ze met haar nieuwe baan dit bij andere acteurs te voorkomen.