Artikelen

Hét Kookboek van het Jaar

Het is weer tijd voor het Kookboek van het Jaar door Food and Friends! Onze culinair redacteur Bibi Loomans is dit jaar onderdeel van de 5-koppige vakjury. Samen met jurylid en oud-winnaar Masterchef Bart van Berkel maakte zij de winnaar van de vakjury bij ons bekend. Spannend!

Terugblik

Op 27 oktober maakte de jury, uit 61 ingezonden kookboeken, de 6 genomineerde boeken bekend: Parwana van Durkhanai Ayubi, Hotpot van Bas Robben, De Dankbare Keuken van Stepkanie Verstift, Een Ode Aan Groente van Alice Zaslavsky, Bistro Manon van Manon Proper en OTK - Shelf Love van Yotam Ottolenghi en Noor Murad.

Benieuwd naar deze boeken? Check dan even dit artikel!

Keuzestress

Uit deze mooie boeken moest de vakjury de allerbeste kiezen. Maar hoe doe je dat?

"Het leuke was dat we met een vijfkoppige jury waren. Iedereen werkt op zijn eigen manier met eten of kookboeken en keek dus ook op een andere manier naar de boeken. Ik let bijvoorbeeld heel erg op een persoonlijke touch en de verhalen. Ik wil weten waarom de mensen áchter het boek zo dol zijn op dat ene recept. Waar we het allemaal over eens waren was dat de recepten overzichtelijk en makkelijk terug te vinden moeten zijn. Één boek had geen inhoudsopgave en register, dat vind ik echt onmisbaar in een kookboek en viel daarom ook af." Aldus jurylid Bibi.

Bart vertelde ons dat sommige juryleden ook uit de boeken kookten om een keuze te kunnen maken. Zo is een van de juryleden van beroep een foodfotograaf. Hij zocht uit of het gerecht hetzelfde werd als op de foto uit het boek.

En de winnaar is..

Het zijn 6 geweldige boeken maar toch sprong één boek ertussenuit. Dit boek is namelijk voor iedereen. Of je nu ervaring hebt met koken of net begint. We hebben het over:

Bistro Manon van Manon Proper

We nodigden Manon natuurlijk uit om samen met London iets te maken uit haar kookboek. Klik hier om haar recept Auberginecurry met rijst zelf te maken!