Artikelen

Dit zijn de winnaars van de Kindervredesprijs

Afgelopen weekend werd voor de zeventiende keer de Internationale Kindervredesprijs uitgereikt. Elk jaar wordt deze felbegeerde award overhandigd aan een kind dat zich op een bijzondere manier inzet voor kinderrechten.

In 2005 werd de prijs voor het eerst uitgereikt en tegenwoordig is het zelfs de belangrijkste jeugdprijs ter wereld. Eerdere winnaars waren onder andere Malala Yousafzai en Greta Thunberg. 

One Step Greener

Dit jaar ging de prijs naar de broers Nav (14) en Vihaan (17) uit India. De prijzen die ze in ontvangst mochten nemen waren het Nkosi-beeldje, een studiebeurs én 100.000 euro projectgeld. Dit hebben de jongens verdiend voor hun moed en toewijding om vervuiling in hun thuisstad Delhi aan te pakken. Delhi is namelijk al drie jaar de meest vervuilde stad ter wereld. Om de luchtkwaliteit te verbeteren en de aarde een stukje schoner te maken, kwamen de broers met het initiatief ‘One Step Greener’. Dit begon klein met het scheiden en opruimen van afval, maar ondertussen is One Step Greener uitgegroeid tot een organisatie met vijf fulltime medewerkers en elf vrijwilligers.

Andere genomineerden waren Muhammad Aasim en Christina Adane. Muhammad streed er voor om van de dorpsschool in zijn dorp in India een middelbare school te maken zodat meer kinderen toegang hebben tot onderwijs. Dit leidde er toe dat er nu 700 in plaats van 200 kinderen naar de school gaan. Christina zette zich in voor gratis schoolmaaltijden op scholen in Engeland. Door de coronapandemie had de overheid dit namelijk stopgezet. Door haar inspanningen krijgen kinderen in heel 2021 gratis schoolmaaltijden.  

KidsRights

Het initiatief voor de Kindervredesprijs ligt bij de Nederlandse stichting KidsRights. Deze stichting helpt kinderen over de hele wereld die zich inzetten voor het beschermen van kinderrechten in hun eigen omgeving en op internationaal niveau. Daarnaast doet ze zelf ook onderzoek naar kinderrechten en reikt ze de Kindervredesprijs uit. Op deze manier brengt KidsRights een wereldwijde beweging op gang voor en door kinderen.  

Dankzij een eenmalige schenking van de Nationale Postcode Loterij kan KidsRights de komende drie jaren haar belangrijke werk verder uit breiden en nog meer kinderen bereiken.